Σε δημοπρασία πρόκειται να βγει ένα από τα πρώτα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν στον κόσμο, με την αξία του να εκτιμάται έως και 8,25 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s. 

 

Το γραμματόσημο χρονολογείται από το 1840, και αποτελεί «το παλαιότερο με ασφάλεια χρονολογημένο γραμματόσημο», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών που θα το παρουσιάσει στην πώληση «Treasures» στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Πρόκειται για ένα «Penny Black» γραμματόσημο που φέρει το προφίλ της βασίλισσας Βικτώριας, του Ηνωμένου Βασιλείου. Επισυνάπτεται σε επιστολή της 10ης Απριλίου 1840, που προέρχεται από το αρχείο του Βρετανού μεταρρυθμιστή των ταχυδρομικών υπηρεσιών Ρόμπερτ Γουάλας.  

 

Σε δημοπρασία ένα από τα παλαιότερα γραμματόσημα του κόσμου
Πηγή: Reuters.

 

Σημειώνεται ότι το «Penny Black» άρχισε να χρησιμοποιείται για την αποστολή γραμμάτων από τον Μάιο του 1840, ενώ πριν από αυτό, ο παραλήπτης πλήρωνε τα ταχυδρομικά τέλη.

 

«Αυτό είναι το πρώτο γραμματόσημο, ο πρόδρομος όλων των γραμματοσήμων και αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της φιλοτελικής ιστορίας», δήλωσε ο Χένρι Χάους, επικεφαλής του Sotheby's Treasures Sale.

 

Σε δημοπρασία ένα από τα παλαιότερα γραμματόσημα του κόσμου
Πηγή: Reuters.

 

«Αν και υπάρχουν πολλά εξαιρετικά σημαντικά γραμματόσημα σε συλλογές τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι το γραμματόσημο που ξεκίνησε το ταχυδρομικό σύστημα όπως το ξέρουμε» πρόσθεσε. 

 

Το γραμματόσημο είναι ένα από τα τρία «Penny Blacks» που πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί από την πρώτη σειρά γραμματοσήμων που εκτυπώθηκαν. Τα άλλα δύο αποτελούν μέρος συλλογής στο Βρετανικό Ταχυδρομικό Μουσείο.

 

Ο οίκος Sotheby's, εκτίμησε την αξία του γραμματοσήμου από 5,5 έως και 8,25 εκατομμύρια δολάρια

 

Με πληροφορίες από Reuters