Σε απομακρυσμένο καταυλισμό στη ζούγκλα του Παναμά οι μετανάστες που απέλασε ο Τραμπ

Σε απομακρυσμένο καταυλισμό στη ζούγκλα οι μετανάστες που απέλασε ο Τραμπ στον Παναμά Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty
0

Σχεδόν 100 μετανάστες, που απελάθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ στον Παναμά κατ' εντολή Ντόναλντ Τραμπ, αρχικά κρατήθηκαν σε ξενοδοχείο και στη συνέχεια φορτώθηκαν σε λεωφορεία το βράδυ της Τρίτης (18/;) προκειμένου να μεταφερθούν σε ένα στρατόπεδο κράτησης στα περίχωρα της ζούγκλας. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό οι απελαθέντες μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα θα κρατηθούν στον καταυλισμό της ζούγκλας.

Οι συνθήκες στο χώρο είναι πρωτόγονες, δήλωσαν οι κρατούμενοι μετανάστες. Οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του δάγκειου πυρετού, είναι ενδημικές στην περιοχή και η κυβέρνηση έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και οργανώσεις βοήθειας.

«Μοιάζει με ζωολογικό κήπο, υπάρχουν περιφραγμένα κλουβιά» δήλωσε ένας απελαθείς, ο Artemis Ghasemzadeh, ένας 27χρονος μετανάστης από το Ιράν, αφού έφτασε στον καταυλισμό μετά από τετράωρη διαδρομή από την πόλη του Παναμά. «Μας έδωσαν ένα μπαγιάτικο κομμάτι ψωμί. Καθόμαστε στο πάτωμα» συνέχισε.

Μεταξύ των περίπου 100 μεταναστών βρίσκονται οκτώ παιδιά, σύμφωνα με άτομο με γνώση της κατάστασης, το οποίο μίλησε στους New York Times υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι είναι παράνομο να κρατούνται άνθρωποι στον Παναμά για περισσότερες από 24 ώρες χωρίς δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση του Παναμά δεν έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά των μεταναστών στο στρατόπεδο της ζούγκλας. Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο τοπικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Panamá En Directo, ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας της χώρας, Φρανκ Αμπρέγκο, αρκέστηκε στη δήλωση ότι οι μετανάστες κρατούνται από τον Παναμά «για τη δική τους προστασία» και επειδή οι αξιωματούχοι «πρέπει να επαληθεύσουν ποιοι είναι».

«Αυτό που συμφωνήσαμε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι βρίσκονται εδώ και θα παραμείνουν υπό την προσωρινή μας επιτήρηση για την προστασία τους», είπε ο Φρανκ Αμπρέγκο. Προειδοποίησε επίσης ότι όσοι μετανάστες δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους θα πρέπει να επιλέξουν μια τρίτη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση, είπε, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα είναι υπεύθυνοι για τον επαναπατρισμό τους.

Εκπρόσωπος του ΔΟΜ δήλωσε στο BBC ότι ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την «παροχή ουσιαστικής υποστήριξης» σε άτομα που απελαύνονται από τις ΗΠΑ. «Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς αξιωματούχους για να βοηθήσουμε τους πληγέντες, υποστηρίζοντας την οικειοθελή επιστροφή όσων το ζητούν και εντοπίζοντας ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για άλλους. Αν και δεν έχουμε άμεση εμπλοκή στην κράτηση ή τον περιορισμό της μετακίνησης ατόμων, δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από BBC, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM