Σαουδική Αραβία: Αμερικανός καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης, για αναρτήσεις στο Twitter

Σαουδική Αραβία: Αμερικανός καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης, για αναρτήσεις στο Twitter Facebook Twitter
0

Αμερικανός πολίτης καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης στη Σαουδική Αραβία, για αναρτήσεις στο Twitter που επέκριναν το καθεστώς, άλλο ένα σημάδι της επιθετικής καταστολής στο βασίλειο για όποιο ίχνος διαφωνίας στα social media

Ο 72χρονος Σαάντ Ιμπραχίμ Αλμάντι έχει διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και σαουδαραβική. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2021, μόλις έφτασε στο Ριάντ έχοντας προγραμματίσει να μείνει για δύο εβδομάδες στη χώρα. 

Είναι το δεύτερο γνωστό περιστατικό Σαουδάραβα που ζούσε στο εξωτερικό, ο οποίος συλλαμβάνεται μόλις έφτασε στη χώρα, λόγω της δραστηριότητας στα στα social media. 

Η Σάλμα αλ-Σεμπάμπ, που ζούσε και σπούδαζε στη Βρετανία, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 34 ετών, επειδή στο Twitter ακολουθούσε αντιφρονούντες και ακτιβιστές, των οποίων τις αναρτήσεις αναδημοσίευε. Συνελήφθη όταν έφτασε στη Σαουδική Αραβία για διακοπές και στη συνέχεια καταδικάστηκε. 

Στην περίπτωση του Αλμάντι, οι εισαγγελείς επικεντρώθηκαν σε 14 αναρτήσεις που είχε κάνει στο Twitter ο 72χρονος κατά την επταετία που ζούσε στη Φλόριντα. Μεταξύ άλλων ήταν tweet που αναφέρονταν στον Τζαμάλ Κασόγκι, τον δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018. 

Ο γιος του 72χρονου, Ιμπραχίμ Αλμάντι, δήλωσε στον Guardian ότι Σαουδάραβες πράκτορες απήγαγαν τον πατέρα του από το αεροδρόμιο και τον κρατούσαν σε ξενοδοχείο, ενώ έψαχναν το τηλέφωνό του. Στη συσκευή υπήρχαν φωτογραφίες καρικατούρων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων ένα σκίτσο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Αλμάντι ήταν υπό κράτηση για 11 μήνες, χωρίς να γίνει δίκη και τελικά καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης και άλλα 16 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη της τρομοκρατικής ιδεολογίας και για απόπειρα αποσταθεροποίησης του βασιλείου. Σύμφωνα με τον γιο του, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην οικογένεια ότι ο 72χρονος βασανίστηκε. 

Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι δήλωσε ότι ο πατέρας του απλά ασκούσε την ελευθερία του λόγου όταν έκανε τις επικριτικές αναρτήσεις. Ενώ ήξερε για την καταστολή των αντιφρονούντων στη Σαουδική Αραβία, ένιωθε ασφαλής επιστρέφοντας στη χώρα για μια σύντομη επίσκεψη, εν μέρει επειδή έχει και αμερικανική υπηκοότητα. 

«Πίστευε ότι είναι στο απυρόβλητο. Αλλά κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο υπό τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ούτε καν ο Θεός. Παγιδεύτηκε», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αλμάντι, που εξέφρασε την απογοήτευσή του για το πώς έχει χειριστεί την υπόθεση η αμερικανική κυβέρνηση. 

Έπειτα από μήνες σιωπής- κατά εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης σύμφωνα με τον ίδιο- κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για κακή διαχείριση. Η κυβέρνηση δεν έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση ως Αμερικανού που κρατείται άδικα, κάτι που θα της έδινε μεγαλύτερη προτεραιότητα στο γραφειοκρατικό σύστημα. 

«Περιμένουν να πεθάνει ο πατέρας μου στη φυλακή… και μετά να χτίσουν ένα άγαλμα για εκείνον», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν κρατούνταν στη Ρωσία ή το Ιράν, θα βλέπαμε το όνομά του στους τίτλους κάθε πρωί», δήλωσε στο CNN. 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι «σταθερά και εντατικά εκφράζουν τις ανησυχίες μας για την υπόθεση σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τόσο μέσω καναλιών στο Ριάντ, όσο και στην Ουάσινγκτον». 

Επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ακρόαση για την ανακοίνωση της ποινής του Αλμάντι. Αυτό, σύμφωνα με τον Πατέλ, συνέβη επειδή άλλαξε η ημερομηνία της ακρόασης χωρίς να ενημερωθεί η αμερικανική πρεσβεία, η οποία δεν έλαβε ποτέ απάντηση στο αίτημα να εκπροσωπηθεί στη διαδικασία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Εικόνες και πλάνα που μεταδίδονται από τοπικά μέσα δείχνουν σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένους τοίχους στην πόλη Κοπιαπό, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο
LIFO NEWSROOM
Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Διεθνή / Γιατρός στη Νορβηγία καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό 70 γυναικών

Ο πρώην γενικός ιατρός Arne Bye καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης στη Νορβηγία για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ασθενών του. Η υπόθεση συγκλόνισε ολόκληρη τη Σκανδιναβία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ εξοπλίζει παλαιστινιακές πολιτοφυλακές για αντιπαράθεση με τη Χαμάς

Το Ισραήλ εξοπλίζει τη «Λαϊκή Δύναμη» του Γιασέρ Αμπού Σαμπάμπ στη νότια Γάζα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τοπικής αντίστασης κατά της Χαμάς. Το ρίσκο, οι αντιδράσεις και το όραμα για τη μετά-πολεμική Γάζα
LIFO NEWSROOM
Οι καλύτερες αναρτήσεις στη δημόσια διένεξη Μασκ - Τραμπ

Διεθνή / «Ωχ, οι κοπέλες τσακώνονται, ε;»: Οι καλύτερες viral αντιδράσεις στη διαμάχη Μασκ - Τραμπ

Από τον Κάνιε Γουέστ μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, τα social media «πλημμύρισαν» με αντιδράσεις στη δημόσια διένεξη ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Τουρκική εφημερίδα: Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά

Διεθνή / Τουρκική εφημερίδα: «Εφιάλτης των Ελλήνων οι τουρκικές ακτοπλοϊκές προς τα νησιά»

Οι τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες κατέχουν πλέον το 75% των γραμμών προς ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κως και η Σάμος, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες πράκτορες. Ρεκόρ αναμένεται με 1,4 εκατ. Τούρκους τουρίστες το 2025.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Μυστήριο με τα μπαλόνια δίπλα σε διασωθέν πολεμικό πλοίο του Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ανέκτησε το βυθισμένο αντιτορπιλικό της, αλλά η παρουσία δεκάδων τεράστιων μπαλονιών γύρω από το πλοίο εγείρει ερωτήματα. Ποιος ήταν ο ρόλος τους στη διάσωση;
LIFO NEWSROOM
Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Διεθνή / Δημοψήφισμα για την ιταλική υπηκοότητα: Η «ιταλικότητα», η Τζόρτζια Μελόνι και χιλιάδες νέοι χωρίς δικαίωμα ψήφου

Μετανάστες δεύτερης γενιάς στην Ιταλία ζουν χωρίς ιθαγένεια, παρά την εκπαίδευση και τη συνεισφορά τους στην κοινωνία - Το δημοψήφισμα για την υπηκοότητα φέρνει τη συζήτηση στο προσκήνιο
LIFO NEWSROOM
Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Διεθνή / Επικίνδυνη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις ευάλωτες ομάδες η νέα ταξιδιωτική απαγόρευση Τραμπ, εξηγούν οι ειδικοί

Ειδικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή προκαλεί επιπλέον χάος και δυσλειτουργία
LIFO NEWSROOM