Το μεγαλύτερο χαλάζι, διαμέτρου 16 εκατοστών, που έπεσε ποτέ στην Αυστραλία, καταγράφηκε στο Κουίνσλαντ μετά τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή Μακέι το βράδυ της Τρίτης. 


Παρότι οι περισσότερες μπάλες από παγωμένο νερό είχαν μέγεθος 12-14 εκατοστά, στην Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΒοΜ) εστάλη μια «εντυπωσιακή φωτογραφία» με έναν όγκο πάγου που πιστοποίησαν πως ήταν διαμέτρου 16 εκατοστών. 
 

 

«Σε κάποιους ανθρώπους έπιανε όλο το χέρι, εντυπωσιακό. Μιλάμε για χαλάζι στο μέγεθος γκρέιπφρουτ» ανέφερε ο μετεωρολόγος Ντιν Νάραμορ.

 

Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι ειδικοί κατάφεραν γρήγορα να επιβεβαιώσουν το μέγεθος του χαλαζιού, καθώς ο άνθρωπος που τράβηξε τη φωοτγραφία, το έκανε δίπλα σε μια μεζούρα.

 

Οι επιστήμονες της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μίλησαν μαζί του και στη συνέχεια έλεγξαν τα δορυφορικά δεδομένα των καιρικών μοτίβων στην περιοχή.

 

Πελώριο χαλάζι νοείται μπάλα όχι μεγαλύτερη των πέντε εκατοστών σε διάμετρο. Και είναι εξαιρετικά σπάνιος ο σχηματισμός του καθώς χρειάζεται να συντρέξουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

 


Σύμφωνα με τον Νάραμορ, οι πρώτες πληροφορίες μέσω social media υποδεικνύουν πως προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές εξαιτίας της τρομακτικής αυτής χαλαζόπτωσης. 

 

Με πληροφορίες από Guardian