Σαλβίνι: Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης

Σαλβίνι: Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης Facebook Twitter
0

«Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ασυνεννοησίες», τόνισε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι. 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2, επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας. Η χώρα βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο πριν οι τοποθετήσεις στα αξιόγραφα του ιταλικού δημοσίου να πάψουν να θεωρούνται επένδυση και να περάσουν στο φάσμα των τοποθετήσεων που θεωρούνται κερδοσκοπικές, των «σκουπιδιών» στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης.

«Κάνω γιόγκα για να τα ξεπεράσω», δήλωσε ειρωνικά σήμερα το πρωί από τη λίμνη του Κόμο, ο Σαλβίνι. 


Ο γραμματέας της Λέγκα συμπλήρωσε επίσης ότι «είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών. Όχι, για να τινάξουμε στον αέρα κυβερνήσεις ή για να φοβηθούμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν στις κρίσεις τους, όπως θα συμβεί και αυτή την φορά. Είναι ένας καλός προϋπολογισμός και θα πάμε μέχρι τέλους».

«Η Ιταλία είναι μια γερή χώρα και η προοπτική της οικονομίας της είναι σταθερή. Οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι κάτι το σημαντικό», κατέληξε ο Σαλβίνι.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, μέγεθος που απέχει πολύ από το 0,8% που υποσχόταν η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Η ιταλική απόκλιση είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε η Κομισιόν σε επιστολή της, αξιώνοντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις δικές της παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22ας Οκτωβρίου».

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος «σοβαρής αθέτησης» των ευρωπαϊκών κανόνων, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού — πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα στην ιστορία της ΕΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Διεθνή / Κιρ Στάρμερ: «Ο καλύτερος δρόμος για το Ιράν είναι να διαπραγματευτεί συμφωνία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση να μην συμμετάσχει στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δηλώνει ότι η χώρα κάνει «ό,τι μπορεί» για να αποκλιμακώσει την κατάσταση
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: Κλιμακώνεται και εξαπλώνεται η σύρραξη - Νέες επιθέσεις

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πυραυλικές επιθέσεις Ιράν στο Ισραήλ, πλήγματα στη Βηρυτό και κλιμάκωση σε όλη την περιοχή

Όλες οι εξελίξεις - Ο Τραμπ λέει ότι το Ιράν είναι «αποδεκατισμένο για 10 χρόνια» - Συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή - Άνοδος στις τιμές πετρελαίου
THE LIFO TEAM