Ρουάντα: Ουρές στα εκλογικά τμήματα στις εκλογές με σίγουρο νικητή

Ρουάντα: Ουρές στα εκλογικά τμήματα στις εκλογές με σίγουρο νικητή Facebook Twitter
0

Οι ψηφοφόροι στη Ρουάντα σχηματίζουν σήμερα μεγάλες ουρές για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο απερχόμενος πρόεδρος Πολ Καγκάμε αναμένεται ότι θα καταγάγει σαρωτική νίκη έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία.

 

Ο Καγκάμε έχει επαινεθεί διεθνώς επειδή προήδρευσε μιας ειρηνικής και ταχείας οικονομικής ανάκαμψης στο μικρό αυτό κράτος της κεντρικής Αφρικής μετά τη γενοκτονία του 1994, κατά την οποία υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου.

 

Όμως αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενες επικρίσεις από αντιπολιτευόμενους και οργανώσεις για τα δικαιώματα που υποστηρίζουν πως γίνονται εκτεταμένες καταχρήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης φιμώνονται και η πολιτική αντιπολίτευση καταστέλλεται.

 

Μερικοί πολιτικοί αντίπαλοι σκοτώθηκαν αφού διέφυγαν στο εξωτερικό και οι φόνοι τους παραμένουν ανεξιχνίαστοι. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη και οι υποθέσεις αυτές φαίνεται ότι δεν έχουν μειώσει την υποστήριξη που έχει ο Καγκάμε μεταξύ των 12 εκατομμυρίων κατοίκων της Ρουάντας.

 

«Παρόλο που είμαι φτωχός, ψήφισα τον Καγκάμε επειδή αποκατέστησε την ειρήνη και την ασφάλεια», λέει ο 45χρονος αγρότης Απολινέρ Καράνγκουα, ο οποίος ψήφισε στην πρωτεύουσα Κιγκάλι.

 

Ο Καγκάμε, ένας στρατιωτικός διοικητής που ηγήθηκε των ανταρτικών δυνάμεων των Τούτσι στη Ρουάντα για να τερματίσει τη γενοκτονία του 1994, απαγόρευσε τη χρήση φυλετικών όρων αφού έγινε πρόεδρος. Κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές το 2010 με 93% των ψήφων και στη διάρκεια της προεκλογικής εκσστρατείας του για μια νέα επταετή προεδρική θητεία δήλωσε πως περιμένει ότι θα κερδίσει σχεδόν το 100%.

 

Ο κύριος αντίπαλος του Καγκάμε, ο Φρανκ Χαμπινέζα, ψήφισε νωρίς σήμερα το πρωί στο Κιμορόνκο, ένα εκλογικό τμήμα στο Κιγκάλι.

 

Ο Χαμπινέζα δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού ψήφισε πως η προεκλογική εκστρατεία του χώλαινε επειδή δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τον κρατικό μηχανισμό.

 

«Όλες οι κρατικές δομές ανήκουν στο κόμμα του. Δεν είναι πολύ εύκολο, όμως είμαστε κι εμείς δυνατοί», δήλωσε.

 

Ο Χαμπινέζα έχει δηλώσει πως, αν εκλεγεί, θα ιδρύσει ένα δικαστήριο για να δικάσει εκ νέου διαφωνούντες, οι καταδίκες των οποίων από δικαστήρια της Ρουάντας έχουν επικριθεί ως πολιτικές.

Μια άλλη επίδοξη υποψήφια, η Νταϊάν Ρουιγκάρα, αποκλείσθηκε από την εκλογική επιτροπή παρόλο που επιμένει ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM