«Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ πίσω από επιθέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σύμφωνα με δημοσίευμα

«Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ πίσω από επιθέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σύμφωνα με δημοσίευμα Facebook Twitter
0

Μία ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και Κινέζοι κατάσκοποι είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε πέρυσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, που επικαλείται πηγές κοντά στην έρευνα.

 

Ο EMA, που έχει έδρα στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, στην οποία αποκτήθηκε πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με εμβόλια για τον κορωνοϊό και φάρμακα.

 

Μετά την επίθεση, ο Οργανισμός ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με τις ολλανδικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά έως τώρα δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το ποιοι μπορεί να ευθύνονταν.

 

Σύμφωνα με την De Volkskrant ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπήκε στο στόχαστρο Κινέζων κατασκόπων το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ακολούθησαν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών αργότερα τον ίδιο χρόνο. 

 

Οι Κινέζοι απέκτησαν πρόσβαση χακάροντας τα συστήματα ενός γερμανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι Ρώσοι φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν ελαττώματα στο σύστημα επαλήθευσης της σύνδεσης και άλλους τύπους κυβερνοάμυνας.

 

Οι Ρώσοι χάκερ είχαν πρόσβαση στα συστήματα του ΕΜΑ για πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με τις πηγές της ολλανδικής εφημερίδας. Κυρίως ενδιαφέρονταν για το ποιες χώρες θα χρησιμοποιούσαν το εμβόλιο που ανέπτυξαν για τον κορωνοϊό οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, όπως και πόσο θα το αγόραζαν. 

 

Εξάλλου και οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της κυβερνοεπίθεσης, πως ενημερώθηκαν από τον ΕΜΑ ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονταν με την άδεια έγκρισης του εμβολίου τους. 

«Η έρευνα από τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλους φορείς συνεχίζεται και ο EMA βεβαίως συνεργάζεται πλήρως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μόνικα Μπενστέτερ, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Ο Πάπας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για ζητήματα θεολογίας»

Ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, άσκησε κριτική στον ποντίφικα για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη «σωστή» θεολογική προσέγγιση
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου στην ΕΕ προκαλεί καθυστερήσεις έως και τριών ωρών

«Η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού θα είναι απλώς μη διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM