«Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ πίσω από επιθέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σύμφωνα με δημοσίευμα

«Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ πίσω από επιθέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σύμφωνα με δημοσίευμα Facebook Twitter
0

Μία ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και Κινέζοι κατάσκοποι είναι πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε πέρυσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant, που επικαλείται πηγές κοντά στην έρευνα.

 

Ο EMA, που έχει έδρα στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, στην οποία αποκτήθηκε πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονται με εμβόλια για τον κορωνοϊό και φάρμακα.

 

Μετά την επίθεση, ο Οργανισμός ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με τις ολλανδικές και τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά έως τώρα δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το ποιοι μπορεί να ευθύνονταν.

 

Σύμφωνα με την De Volkskrant ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπήκε στο στόχαστρο Κινέζων κατασκόπων το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ακολούθησαν πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών αργότερα τον ίδιο χρόνο. 

 

Οι Κινέζοι απέκτησαν πρόσβαση χακάροντας τα συστήματα ενός γερμανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι Ρώσοι φέρεται να εκμεταλλεύθηκαν ελαττώματα στο σύστημα επαλήθευσης της σύνδεσης και άλλους τύπους κυβερνοάμυνας.

 

Οι Ρώσοι χάκερ είχαν πρόσβαση στα συστήματα του ΕΜΑ για πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με τις πηγές της ολλανδικής εφημερίδας. Κυρίως ενδιαφέρονταν για το ποιες χώρες θα χρησιμοποιούσαν το εμβόλιο που ανέπτυξαν για τον κορωνοϊό οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, όπως και πόσο θα το αγόραζαν. 

 

Εξάλλου και οι δύο εταιρείες είχαν ανακοινώσει, λίγο μετά τη γνωστοποίηση της κυβερνοεπίθεσης, πως ενημερώθηκαν από τον ΕΜΑ ότι υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε έγγραφα που σχετίζονταν με την άδεια έγκρισης του εμβολίου τους. 

«Η έρευνα από τις αρχές επιβολής του νόμου και άλλους φορείς συνεχίζεται και ο EMA βεβαίως συνεργάζεται πλήρως», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Μόνικα Μπενστέτερ, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM