Ρωσία: Ο Ναβάλνι κατηγορεί την Google και τη Meta «για τη βοήθεια που παρέχουν στον Πούτιν»

Ρωσία: Ο Ναβάλνι κατηγορεί την Google και τη Meta «για τη βοήθεια που παρέχουν στον Πούτιν» Facebook Twitter
0

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατηγόρησε σήμερα Πέμπτη τις εταιρείες Google και Meta Platforms Inc επειδή διέκοψαν την διαφήμιση, κάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο ένα βήμα που, όπως είπε, υπονόμευσε την αντιπολίτευση και συνεπώς ήταν ένα δώρο στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι, μακράν ο σημαντικότερος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζει τη Ρωσία του Πούτιν ως ένα δυστοπικό κράτος που διοικείται από κλέφτες και εγκληματίες, όπου «το λάθος θεωρείται σωστό» και οι δικαστές είναι στην πραγματικότητα εκπρόσωποι μιας καταδικασμένης χώρας όπου κυριαρχεί η ανομία.

Σε γραπτό μήνυμά του στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία στην Κοπεγχάγη, ο Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε ρωσική φυλακή, δήλωσε ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται από το κράτος για να συλλαμβάνονται αντιφρονούντες, αλλά παράλληλα δίνει επίσης την ευκαιρία να φτάσει κανείς στην αλήθεια.

«Το Διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτουμε τη λογοκρισία», δήλωσε ο Ναβάλνι στην ομιλία του, αντίγραφο της οποίας αναρτήθηκε στο επίσημο ιστολόγιό του.

«Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Google και η Meta, σταματώντας τη διαφήμισή τους στη Ρωσία, στέρησαν από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα να διεξάγει αντιπολεμικές εκστρατείες, κάνοντας ένα μεγαλειώδες δώρο στον Πούτιν».

Ούτε η Google ούτε η Meta ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των αναφορών του Ναβάλνι. Και οι δύο εταιρείες διέκοψαν τη διαφήμιση που στόχευε σε χρήστες στη Ρωσία τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ναβάλνι κέρδισε το θαυμασμό της ετερόκλητης ρωσικής αντιπολίτευσης για την εκούσια επιστροφή του στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του με νευροτοξικό παράγοντα στη Σιβηρία, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Δύση.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι σχετικά με τον Πούτιν, ο οποίος, όπως λέει, έχει κερδίσει πολλές εκλογές στη Ρωσία από το 2000 και παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας. Έχει απορρίψει τον ισχυρισμό του Ναβάλνι ότι δηλητηριάστηκε από Ρώσους πράκτορες. 

Ο Ναβάλνι, ένας πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός πριν από περισσότερο από μια δεκαετία διακωμωδώντας την ελίτ του Πούτιν και ισχυριζόμενος ότι η διαφθορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, δήλωσε ότι οι τιτάνες της Silicon Valley έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα.

Θα πρέπει να αποφασίσουν, είπε, αν είναι πραγματικά «ουδέτερες πλατφόρμες» και αν οι χρήστες στις δημοκρατίες θα πρέπει να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες με τους χρήστες στις καταπιεστικές κοινωνίες.

«Πώς θα πρέπει το διαδίκτυο να αντιμετωπίζει τις κυβερνητικές οδηγίες, δεδομένου ότι η Νορβηγία και η Ουγκάντα φαίνεται να έχουν ελαφρώς διαφορετικές ιδέες για τον ρόλο του διαδικτύου και της δημοκρατίας;» διερωτήθηκε ο Ναβάλνι.

«Αγαπάμε την τεχνολογία. Αγαπάμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλουμε να ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία της πληροφορίας. Ας σκεφτούμε λοιπόν πώς θα εμποδίσουμε τους κακούς να χρησιμοποιήσουν την κοινωνία της πληροφορίας για να οδηγήσουν τα έθνη τους και όλους εμάς στον Μεσαίωνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ