Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε νόμο για αντίποινα σε ξένα ΜΜΕ

Ρωσία: Η Δούμα ψήφισε νόμο για αντίποινα σε ξένα ΜΜΕ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας θα έχει την εξουσία να κλείνει ΜΜΕ από χώρες οι οποίες απαγορεύουν ή θέτουν περιορισμούς σε ρωσικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, από τη Δούμα. 

Ο νόμος έρχεται μετά τις απαγορεύσεις που επέβαλαν κάποιες δυτικές κυβερνήσεις σε ρωσικά ΜΜΕ που θεωρούν φερέφωνα του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία. Το νομοσχέδιο θέτει τις νομικές προϋποθέσεις προκειμένου η Μόσχα να απαντά με αντίποινα σε βάρος ΜΜΕ όποιας χώρας περιορίζει τη δραστηριότητα Ρώσων δημοσιογράφων, επισημαίνει το Reuters. 

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι τέτοια ΜΜΕ θα χάνουν τη διαπίστευση και θα τους απαγορεύεται να λειτουργούν στη Ρωσία ή να διανέμουν το περιεχόμενό τους στη χώρα. Η άρση των μέτρων αυτών θα γίνεται μόνο σε περίπτωση που η χώρα από την οποία προέρχεται το εν λόγω Μέσο θα επιτρέπει στους ρωσικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να λειτουργούν χωρίς περιορισμούς. 

«Αυτός ο νόμος είναι πολύ σημαντικός. Δημιουργούμε ένα εργαλείο για συμμετρικά μέτρα, σε περίπτωση εκκαθάρισης των Μέσων μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο βουλευτής Σεργκέι Μπογιάρσκι, ένας εκ των συντακτών του νομοσχεδίου. 

Ήδη, η Μόσχα είχε απειλήσει να αφαιρέσει τη διαπίστευση αμερικανικών ΜΜΕ, ως αντίποινα για «παρενόχληση» Ρώσων δημοσιογράφων στις ΗΠΑ και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης των ρωσικών καναλιών εκεί. 

Ο νόμος- που πρέπει να περάσει από την άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον Πούτιν- δίνει στον γενικό εισαγγελέα το δικαίωμα να αναστέλλει τη διαπίστευση ή την άδεια μετάδοσης από ξένα ΜΜΕ που κατηγορούνται ότι διαδίδουν «ανακριβείς πληροφορίες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. 

Επίσης, ο γενικός εισαγγελέας θα μπορεί να μπλοκάρει ιστοσελίδες για «επανειλημμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών». Ο αποκλεισμός θα τίθεται αμέσως σε εφαρμογή, από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM