Ρωσία: Ελεύθερος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετά από 50 ημέρες στη φυλακή

Ρωσία: Ελεύθερος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, μετά από 50 ημέρες στη φυλακή Facebook Twitter
0

Ελεύθερος αφέθηκε χθες ο ηγέτης της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι, ύστερα από 50 ημέρες παραμονής στη φυλακή. 

Ωστόσο, ο ίδιος έγραψε στη σελίδα του στο Telegram πως κλήθηκε σήμερα εκ νέου από τις αστυνομικές αρχές με την προσδοκία να παραπεμφθεί και πάλι στη δικαιοσύνη για μια υπόθεση του 2016.

Ο Ναβάλνι έγραψε συγκεκριμένα ότι προσήλθε στο υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων «για να του απαγγελθεί κατηγορία», ο ανακριτής του έδωσε ένα «τυποποιημένο χαρτί στο οποίο διευκρινίζονταν τα δικαιώματα του», του ζήτησε να το διαβάσει και μετά από αυτό του είπε: «Τελειώσαμε, μπορείτε να φύγετε, θα είμαστε σε επικοινωνία».

«Όλο αυτό κράτησε τρία λεπτά», παρατήρησε ο Ναβάλνι, ισχυριζόμενος ότι ο λόγος που δεν του απαγγέλθηκε εκ νέου κατηγορία, είναι «ο θόρυβος που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ».

Νωρίτερα σήμερα ο Ναβάλνι είχε ανακοινώσει ότι ο ανακριτής τηλεφώνησε στον δικηγόρο του και τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του για να του απαγγελθεί μια κατηγορία για ποινική υπόθεση, που είχε σχέση με συκοφαντική δυσφήμιση.

Όπως δήλωσε ο Ναβάλνι, πρόκειται για δίωξη που ασκήθηκε το 2016 εναντίον του, μετά από αίτημα του πρώην συνεργάτη του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων Πάβελ Κάρποφ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος καταπολέμησης της διαφθοράς, αποκαλύφθηκε ότι στην ιδιοκτησία του Κάρποφ περιήλθαν πολυτελή ακίνητα, και αυτοκίνητα, η απόκτηση των οποίων δεν μπορούσε δικαιολογηθεί «ακόμα και αν ως συνεργάτης του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων έπαιρνε τον μεγαλύτερο μισθό».

Η υπόθεση, κατά την άποψη του Ναβάλνι, χρησιμοποιήθηκε αρχικά «για να μου πάρουν τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές ώστε να μπορούν να τα ερευνήσουν».

«Αφού ο στόχος τους επιτεύχθηκε, να ερευνήσουν δηλαδή τον υπολογιστή, η υπόθεση θάφτηκε ευμενώς για δύο χρόνια. Μάλιστα πέρασε και ο χρόνος παραγραφής. Να όμως, που ξαναμπήκαν στην αποθήκη, τα βρήκαν και σήμερα επίσημα θα γίνω κατηγορούμενος», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο πρώην ανακριτής του υπουργείου Εσωτερικών Ανατόλι Κάρποφ, ο οποίος υπέβαλε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα το πρωί στο πρακτορείο Ria Novosti, ότι κατά του Ναβάλνι είχε απαγγελθεί πριν δύο χρόνια κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση.

Όπως είπε, η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη, αλλά επεστράφη για να διορθωθούν κάποιες παρατυπίες, και τώρα θα παραπεμφθεί εκ νέου. 

Ο Κάρποφ δήλωσε επίσης ότι αφορμή για να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στις αστυνομικές αρχές, ήταν τα δημοσιεύματα στα οποία ο Ναβάλνι τον κατηγορούσε για «σοβαρά εγκλήματα» που είχε διαπράξει, όπως διαφθορά, απαγωγές ανθρώπων και για την δολοφονία του πρώην δικηγόρου της εταιρείας Hermitage Capital Σεργκέι Μαγνίτσκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ AFP,Ria Novosti

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM