Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία

Ρωσία: Καλεί πίσω τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία Facebook Twitter
EPA
0

Η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν τα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τις μόνιμες βάσεις τους στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» των δυνάμεων στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την απότομη αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων με τη Δύση για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

Η κίνηση πάντως αυτή της Ρωσίας ενδέχεται να αποδυναμώσει τους φόβους για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και να μειώσει τις εντάσεις με τη Δύση.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, η Μόσχα είχε μεταφέρει κοντά στα 100.000 στρατεύματα, μαζί με τανκς, στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία, στα σύνορά της με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας την ανησυχία για μια πιθανή εισβολή και προκαλώντας την επίσημη καταδίκη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι τα στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε εκ νέου ότι οι ασκήσεις έχουν ολοκληρωθεί και ότι τα στρατεύματα πρέπει να αρχίσουν να εγκαταλείπουν την περιοχή από αύριο Παρασκευή.

Ρωσία: Καλεί πίσω τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία Facebook Twitter
EPA

Όλα τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις αρχικές τους βάσεις μέχρι την 1η Μαΐου, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι οι στόχοι του αιφνιδιαστικού ελέγχου έχουν επιτευχθεί πλήρως», συνέχισε.

Ο Σόιγκου, αφού παρακολούθησε σήμερα ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε εντούτοις πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Η άσκηση Defender Europe είναι πολυεθνή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 28.000 στρατιωτικοί από 26 χώρες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές εκπαίδευσης σε δώδεκα χώρες.

Οι αντιδράσεις

.«Η μείωση των στρατευμάτων στα σύνορά μας μειώνει και την ένταση», ανέφερε σε σχόλιό του στο Twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Η Ουκρανία είναι πάντα σε εγρήγορση, ωστόσο χαιρετίζει τα μέτρα για τη μείωση της ρωσική στρατιωτικής παρουσίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Η Ουκρανία επιδιώκει την ειρήνη» υπογράμμισε. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη ρωσική απόφαση «σημαντική και καθυστερημένη».

Η πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενέτεινε την πίεση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών δυνάμεων λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στη Μόσχα, των διπλωματικών απελάσεων αλλά και των διεθνών αντιδράσεων σχετικά με την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ακτιβιστή, Alexei Navalny.

Αν και η απόσυρση μεγάλου όγκου των στρατευμάτων από την περιοχή αναμένεται να μετριάσει τους φόβους για μια σύγκρουση, η περιοχή θα παραμείνει ένα πιθανό σημείο έντασης, με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να αλληλοκατηγορούνται για την στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά την αδικαιολόγητη στρατιωτική επίδειξη της Ρωσίας» κοντά στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ουκρανική επικράτεια» επαναλαμβάνει εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM