Η Ρωσία διέταξε να επιστρέψουν τα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τις μόνιμες βάσεις τους στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» των δυνάμεων στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

 

Η ανακοίνωση προκάλεσε την απότομη αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων με τη Δύση για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.

 

Η κίνηση πάντως αυτή της Ρωσίας ενδέχεται να αποδυναμώσει τους φόβους για σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και να μειώσει τις εντάσεις με τη Δύση.

 

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, η Μόσχα είχε μεταφέρει κοντά στα 100.000 στρατεύματα, μαζί με τανκς, στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία, στα σύνορά της με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, πυροδοτώντας την ανησυχία για μια πιθανή εισβολή και προκαλώντας την επίσημη καταδίκη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

 

Η Ρωσία υποστήριξε ότι τα στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε εκ νέου ότι οι ασκήσεις έχουν ολοκληρωθεί και ότι τα στρατεύματα πρέπει να αρχίσουν να εγκαταλείπουν την περιοχή από αύριο Παρασκευή.

 

Ρωσία: Καλεί πίσω τα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία
EPA

 

Όλα τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις αρχικές τους βάσεις μέχρι την 1η Μαΐου, πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι οι στόχοι του αιφνιδιαστικού ελέγχου έχουν επιτευχθεί πλήρως», συνέχισε.

 

Ο Σόιγκου, αφού παρακολούθησε σήμερα ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε εντούτοις πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

 

Η άσκηση Defender Europe είναι πολυεθνή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 28.000 στρατιωτικοί από 26 χώρες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές εκπαίδευσης σε δώδεκα χώρες.

 

Οι αντιδράσεις

 

.«Η μείωση των στρατευμάτων στα σύνορά μας μειώνει και την ένταση», ανέφερε σε σχόλιό του στο Twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος. «Η Ουκρανία είναι πάντα σε εγρήγορση, ωστόσο χαιρετίζει τα μέτρα για τη μείωση της ρωσική στρατιωτικής παρουσίας και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή. Η Ουκρανία επιδιώκει την ειρήνη» υπογράμμισε. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη ρωσική απόφαση «σημαντική και καθυστερημένη».

 

Η πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ενέτεινε την πίεση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και των δυτικών δυνάμεων λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στη Μόσχα, των διπλωματικών απελάσεων αλλά και των διεθνών αντιδράσεων σχετικά με την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ακτιβιστή, Alexei Navalny.

 

Αν και η απόσυρση μεγάλου όγκου των στρατευμάτων από την περιοχή αναμένεται να μετριάσει τους φόβους για μια σύγκρουση, η περιοχή θα παραμείνει ένα πιθανό σημείο έντασης, με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να αλληλοκατηγορούνται για την στρατιωτική παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «παρακολουθεί στενά την αδικαιολόγητη στρατιωτική επίδειξη της Ρωσίας» κοντά στην Ουκρανία. «Το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς της δεσμεύσεις και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ουκρανική επικράτεια» επαναλαμβάνει εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

 

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr