Reuters: Τούρκοι χάκερ πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα - Κύπρο

Reuters: Τούρκοι χάκερ πίσω από τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα - Κύπρο Facebook Twitter
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο - Pixabay
0

Έργο χάκερ που ενεργούν προς το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις με στόχο ιστοσελίδες κυβερνήσεων - μεταξύ αυτών και της ελληνικής και κυπριακής - και οργανισμών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τρεις κορυφαίους αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας.

Σύμφωνα με το Reuters, «οι χάκερς επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 30 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, πρεσβειών, υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και εταιρείες κι άλλες ομάδες» ενώ μεταξύ των στόχων βρίσκονταν υπηρεσίες μέιλ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δύο Βρετανούς αξιωματούχους κι έναν Αμερικανό, η δράση των χάκερ φέρει χαρακτηριστικά «επιχείρησης κυβερνο-κατασκοπείας με κρατική υποστήριξη που εκτελέστηκε για την προώθηση τουρκικών συμφερόντων».

Οι αξιωματούχοι αυτοί ανέφεραν πως τα συμπεράσματα βασίζονται σε τρία στοιχεία: Τις ταυτότητες και τις τοποθεσίες των στόχων που περιλαμβάνουν κυβερνήσεις με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία, τις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση υποδομών από την Τουρκία και τις πληροφορίες απόρρητων αξιολογήσεων των μυστικών υπηρεσιών τις οποίες οι πηγές αρνήθηκαν να αναλύσουν.


Οι αξιωματούχοι τόνισαν πως δεν είναι σαφές ποιοι μεμονωμένοι χάκερ ή ομάδες ευθύνονται για τις επιθέσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως θεωρούν πως οι επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους καθώς έγιναν με τη χρήση ίδιων σέρβερ ή άλλων υποδομών.

«Αξιωματούχοι στην Αθήνα τόνισαν πως δεν έχουν ενδείξεις πως τα συστήματα μέιλ της ελληνική κυβέρνησης τέθηκαν σε κίνδυνο» αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας πως σε ανακοίνωσή της η κυπριακή κυβέρνηση είπε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιλήφθηκαν άμεσα τις επιθέσεις και κινητοποιήθηκαν για την ανάσχεσή τους».

Οι κυβερνοεπιθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιράκ πραγματοποιήθηκαν όλες στα τέλη του 2018 ή αρχές 2019, όπως αναφέρει το Reuters που σημειώνει, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, πως οι επιθέσεις συνεχίζονται.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM
«Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Διεθνή / «Κατηγορηματικό όχι» της Ρωσίας στο σχέδιο 26 χωρών για στρατεύματα στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρόλο που 26 χώρες έχουν δεσμευθεί για ειρηνευτική αποστολή και οι συνομιλίες με τον Πούτιν σταμάτησαν απότομα
LIFO NEWSROOM
Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Διεθνή / Τζόρτζιο Αρμάνι: Η άγνωστη σχέση του θρυλικού σχεδιαστή με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Ο Αρμάνι έντυσε αμέτρητους σταρ του Χόλιγουντ αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών. Ανάμεσα σε αυτούς και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία φωτογραφήθηκε με κομμάτι του διάσημου οίκου λίγες ώρες πριν πεθάνει
LIFO NEWSROOM
Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Διεθνή / Δείπνο κολακείας στον Λευκό Οίκο: Οι τεχνολογικοί τιτάνες υποκλίνονται στον Τραμπ

Σε μια βραδιά γεμάτη επαίνους, ο πρόεδρος Τραμπ άκουσε κορυφαίους ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως Apple, OpenAI και Google να τον ευχαριστούν για τη στήριξή του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα
LIFO NEWSROOM