Reuters: Η ΕΕ «πάγωσε» τις κυρώσεις σε βάρος στελεχών της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας

Reuters: Η ΕΕ «πάγωσε» τις κυρώσεις σε βάρος στελεχών της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η ΕΕ «πάγωσε» τα σχέδια για κυρώσεις σε βάρος κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.

 

«Οι εργασίες για επιπλέον ένταξη Τούρκων ιδιωτών στη “μαύρη λίστα” έχουν σταματήσει και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

 

Άλλος διπλωμάτης ανέφερε ότι αυτη η διαδικασία «ποτέ δεν ξεκίνησε» πραγματικά και τρίτος ανέφερε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματική οδό».

 

Τον Δεκέμβριο οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» της Τουρκίας σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν είχαν αναφερθεί σε συγκεκριμένα άτομα, υπενθυμίζει το Reuters.Επίσης, η ΕΕ συμφώνησε να εξετάσει το ενδεχόμενων αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, έπειτα από μία δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσίως εξέφρασε την ελπίδα οι διαδηλωτές να «ρίξουν» από την εξουσία τον Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Όμως, ο πιο εποικοδομητικός τόνος του Ερντογάν φέτος, η υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ για πιο συμβιβαστική προσέγγιση και η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από πέντε χρόνια βοήθησαν στην αλλαγή του κλίματος, επισημαίνει το Reuters.Επίσης, η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν κάλεσε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλλουν κυρώσεις σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία φαίνεται πιο διατεθειμένη να συμβιβαστεί, ανέφεραν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

 

Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολη η σχέση με την Τουρκία- Τηλεδιάσκεψη Βρυξελλών με Ερντογάν

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα έχουν αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνομιλήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. «Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατο
λική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι συνθήκες για την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Άγκυρα από τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών δεν υφίστανται ακόμη, σύμφωνα με διπλωμάτη.

«Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι θέσεις των κρατών μελών θα επιτρέψουν στον κ. Μπορέλ να βάλει την τελευταία πινελιά στις συστάσεις του», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την ΕΕ, διότι είναι υποψήφια για ένταξη. Όμως εξακολουθεί να έχει συμπεριφορές που δημιουργούν πρόβλημα», συμπλήρωσε.

«Παρατηρούμε μια απουσία αρνητικών ενδείξεων από την αρχή της χρονιάς, όμως δεν είναι κανείς αφελής, διότι υπάρχουν παράγοντες που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά: η αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ, η αδυναμία της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειες των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναγνωρίσει τις θετικές ενδείξεις και να τις ενθαρρύνει με ένα σταδιακό άνοιγμα στις οικονομικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και τον πολιτικό διάλογο. Όμως οφείλει να επαγρυπνεί. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί εκ νέου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ή στο θέμα της Κύπρου ή σε άλλα θέματα, θα πρέπει να ξαναφύγει προς την άλλη κατεύθυνση», τόνισε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ