Ρέντσι: Χάσαμε. Έχασα το δημοψήφισμα, αλλά πρέπει να πάμε μπροστά

Ρέντσι: Χάσαμε. Έχασα το δημοψήφισμα, αλλά πρέπει να πάμε μπροστά Facebook Twitter
0

Στο συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και στη νίκη του «όχι», αναφέρθηκε σήμερα ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κατά την παρέμβασή του στην εθνική συνέλευση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου και παραμένει γραμματέας. «Χάσαμε, έχασα το δημοψήφισμα. Κάτι που επηρέασε ισχυρά την όλη πολιτική αντιπαράθεση και ανάλυση στην Ευρώπη», υπογράμμισε με έμφαση ο μέχρι πριν μια εβδομάδα Ιταλός πρωθυπουργός.

«Θα κάνουμε μια ιδιαίτερα σκληρή, ανελέητη ανάλυση των όσων συνέβησαν σχετικά με το δημοψήφισμα, αρχίζοντας από τον εαυτό μας», πρόσθεσε, καθιστώντας, όμως, σαφές ότι «πρέπει να συνεχίσουν όλοι να δείχνουν και ένα υγιές πάθος υπέρ της διαχείρισης του δημόσιου συμφέροντος». «Χάσαμε το δημοψήφισμα, αλλά έπρεπε να καταβάλουμε την όλη προσπάθεια, όπως και πράξαμε», υπογράμμισε ο Ρέντσι, ζητώντας από τους συμμετέχοντες στην εθνική συνέλευση των «Δημοκρατικών» να συμβάλουν σε μια νέα, κοινή πορεία.

Είναι σαφές, όμως, ότι το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο.Ένας από τους εκπροσώπους της εσωκομματικής, αριστερής αντιπολίτευσης, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, έκανε ήδη γνωστό ότι πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, πιθανότατα, τον Μάρτιο του 2017.Το κύριο ερώτημα είναι αν οι διάφορες πτέρυγες και τάσεις του κόμματος θα καταφέρουν, πάντως, να μείνουν ενωμένες, ή προμηνύεται διάσπαση, ίσως ακόμη και πριν από τις βουλευτικές εκλογές που μπορεί να γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Προς το παρόν, ο Ρέντσι καλεί σε συμπόρευση, ομολογώντας ότι μετά το δημοψήφισμα «μπήκε στον πειρασμό να εγκαταλείψει την όλη προσπάθεια», αλλά συμπληρώνοντας πως «η συμφωνία, η οποία ισχύει για όλα τα μέλη του κόμματος, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη σκοπιά του, με στόχο να κατακτηθεί και πάλι, η διακυβέρνηση της Ιταλίας».


Θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσον ο γραμματέας των «Δημοκρατικών» εννοεί να αλλάξει, εν μέρει πορεία πλεύσης, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, η οποία ζητά σαφέστερη κοινωνική πολιτική, με ξεκάθαρη σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση και στρατηγική.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM