Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος»

Ρatagonia: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής παραχωρεί την εταιρεία του για να σώσει το περιβάλλον - «Από σήμερα η Γη, ο μόνος μας μέτοχος» Facebook Twitter
Ο εκκεντρικός αναρριχητής που έγινε δισεκατομμυριούχος με την αντισυμβατική ερμηνεία του για τον καπιταλισμό, Ιβόν Σουινάρ - Φωτ.: Getty Images
0

Θέτοντας ένα νέο πρότυπο περιβαλλοντικής εταιρικής ηγεσίας ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Patagonia πουλά την εταιρεία του στον συνεχιζόμενο αγώνα του κατά της καταστροφής του κλίματος της Γης, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη. 

Ο ιδρυτής της Patagonia, Ιβόν Σουινάρ που διοχέτευσε το πάθος του για την αναρρίχηση σε μία από τις πιο πετυχημένες μπράντες αθλητικών ειδών στον κόσμο, παραχωρεί εξ'ολοκλήρου την εταιρεία -αξίας περί τα 3 δισ. δολάρια- σε ένα ειδικά δομημένο τραστ και μη κυβερνητική οργάνωση, που θα διοχετεύσει όλα τα κέρδη της επιχείρησης στη διάσωση του πλανήτη. 

«Από τώρα, η Γη είναι ο μόνος μας μέτοχος. ΌΛΑ τα κέρδη, επ'αόριστον, θα πηγαίνουν στην αποστολή μας να σώσουμε το σπίτι μας τον πλανήτη'» αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. 

Ο 83χρονος Σουινάρ συνεργάστηκε με τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά καθώς και ομάδες δικηγόρων για να δημιουργήσουν μια εταιρική δομή που θα επιτρέπει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί ως κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, τα έσοδα της οποίας όμως θα αποδίδονται σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. 

«Αν έχουμε μία ελπίδα να ανθήσει ο πλανήτης 50 χρόνια από τώρα, προϋποθέτει να κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε με τους πόρους που διαθέτουμε. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να κάνουμε εμείς αυτό που μας αναλογεί» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Σουινάρ. 

Η οικογένεια Σουινάρ δώρισε το 2% όλων των μετοχών και όλης της εξουσίας της σε ένα ίδρυμα που θα έχει την εποπτεία της αποστολής και των αξιών της εταιρείας. Το υπόλοιπο 98% των μετοχών θα αποδοθεί σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, την Holdfast Collective, που «θα αξιοποιήσει κάθε κερδισμένο δολάριο στον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής κρίσης, υπέρ της προστασίας της φύσης και της βιοποικιλλότητας, στηρίζοντας τις κοινότητες το δυνατόν συντομότερα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Όπως διευκρινίζεται, η εταιρική αυτή δομή που δημιουργήθηκε, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν πώληση της εταιρείας ή κρατικοποίησής της, κάτι που όπως λένε οι ιθύνοντες νόες του εγχειρήματος, θα συνεπαγόταν αλλαγή στις προτεραιότητές της και το χαρακτήρα της. 

Με λίγα λόγια, η Patagonia θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ιδιωτική, κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση με έδρα τη Βεντούρα της Καλιφόρνια, πουλώντας ετησίως τζάκετ, παντελόνια και λογής ρουχισμό για σπορ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, οι Σουινάρ που μέχρι τον προηγούμενο μήνα ήλεγχαν την εταιρεία, δεν θα είναι πλέον οι κάτοχοί της. 

«Αντί να αποσπούμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τα κέρδη της Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή κάθε πλούτου» διαμηνύει ο οραματιστής επιχειρηματίας. 

«Ευτυχώς, αυτό θα επηρεάσει μια νέα μορφή καπιταλισμού που δεν καταλήγει σε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς» αναφέρει ο 83χρονος σε απoκλειστική συνέντευξή του στους New York Times. «Πρόκειται να παραχωρήσουμε το μέγιστο χρηματικό ποσό σε ανθρώπους που εργάζονται ενεργά για τη διάσωση αυτού του πλανήτη» προσθέτει. 

«Αντί να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να πλουτίζουν οι μέτοχοι, ανατρέπουμε τον καπιταλισμό των μετόχων, μετατρέποντας τη Γη ως τον μόνο μας μέτοχο» εξηγεί ο ίδιος. 

Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση από έναν δισεκατομμυριούχο του κόσμου, έρχεται σε μια συγκυρία εντεινόμενων επικρίσεων κατά βαθύπλουτων επιχειρηματιών και μεγάλων εταιρειών, των οποίων η ρητορική περί βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και διάσωσης της Γης, συχνά αναιρείται ή επισκιάζεται από την ίδια τη συμβολή τους σε κάθε πρόβλημα που ισχυρίζονται πως θέλουν να λύσουν. 

Με πληροφορίες από Guardian/New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM