Οι αρχές στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι τεράστιες πυρκαγιές σαρώνουν τα νότια της Καμπέρα.

 

Είναι η χειρότερη απειλή πυρκαγιάς στο έδαφος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η κύρια πυρκαγιά, στο νότο της περιοχής, καίει πάνω από 18.500 εκτάρια και σε κατοίκους στα προάστια της Καμπέρα ζητήθηκε να «παραμείνουν σε εγρήγορση» για ενδεχόμενες εκκενώσεις.

 

«Η περιοχή αντιμετωπίζει τώρα τη χειρότερη απειλή πυρκαγιάς από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2003», δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός κ. Andrew Barr σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Δεν υπάρχει πλέον υψηλότερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή από την απειλή των πυρκαγιών».


Η μικρή περιοχή, που βρίσκεται μεταξύ Σίδνεϊ και Μελβούρνης, έχει περίπου 400.000 κατοίκους. Το 2003, πυρκαγιές στα προάστια της Καμπέρα σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους, τραυμάτισαν 500 και κατέστρεψαν 470 σπίτια.

 

 

 

Ο Barr προειδοποίησε ότι οι πυρκαγιές μπορεί να καταστούν ανεξέλεγκτες καθώς οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σήμερα στους 40 βαθμούς C και ενισχύθηκαν από ισχυρούς ανέμους. Είπε επίσης ότι η χειρότερη πυρκαγιά ήταν ακριβώς νότια της περιοχής Tuggeranong, 20 λεπτά με το αυτοκίνητο νότια του Κουνοβουλίου στην Καμπέρα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης - η οποία δίνει πρόσθετη εξουσία και πόρους στις αρχές καταπολέμησης των πυρκαγιών - θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα η Καμπέρα είναι σε κίνδυνο.

 

Πυρκαγιές έκαιγαν κοντά στην πόλη για εβδομάδες. Την περασμένη Πέμπτη, το αεροδρόμιο της Καμπέρρα έκλεισε όταν μια φωτιά απειλούσε να παραβιάσει την περίμετρό του και τρεις Αμερικανοί πυροσβέστες πέθαναν την ίδια μέρα ενώ εκτελούσαν πτήση με αεροσκάφος.

 

 

 

Από τον Σεπτέμβριο, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 33 άτομα και κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια. Περισσότερα από 11 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν καεί.