«Πυρά» Άγκυρας κατά Ελλάδας και ΕΕ: Οι αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχουν καμία αξία

«Πυρά» Άγκυρας κατά Ελλάδας και ΕΕ: Οι αντιδράσεις για το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχουν καμία αξία Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/Mevlüt Çavuşoğlu
0

Οι δηλώσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες, «δεν έχουν καμία σημασία και αξία για τη χώρα μας», επεσήμανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξαπολύοντας «μύδρους». 

Η υπογραφή της συμφωνίας έφερε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, αλλά και η Ε.Ε. προχώρησε σε σχόλιο, ζητώντας να αποφεύγονται οι αποσταθεροποιητικές κινήσεις. 

«Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Ε.Ε. σχετικά με το μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη χθες (3 Οκτωβρίου) μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη διμερούς επιστημονικής, τεχνικής, τεχνολογικής, νομικής, διοικητικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ξηρά και στη θάλασσα, δεν έχουν καμία σημασία και αξία για τη χώρα μας» επισημάνθηκε, ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, η εναντίωση αυτή στη συμφωνία, που συνήφθη «μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών» είναι «αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις βασικές αρχές του ΟΗΕ».

Η Ελλάδα καταγγέλθηκε για προσπάθεια «σφετερισμού των νόμιμων δικαιωμάτων» Τουρκίας και Λιβύης με «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τις περιοχές αδειών που έχει εκδώσει στο πλαίσιο αυτό», οι οποίες όμως «δεν θα αποδώσουν».

Παράλληλα, κρίθηκε πως η «υποστήριξη της Ε.Ε. στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει τα διεθνή ένδικα μέσα, είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο».

Η τουρκική πλευρά τόνισε πως η Ένωση «δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να ερμηνεύει ή να κρίνει συμφωνίες μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών».

Καταλήγοντας, η Άγκυρα κάλεσε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις αρμοδιότητές τους» όπως και να «σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM