Ε.Ε. για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Να αποφεύγονται αποσταθεροποιητικές ενέργειες

ΕΕ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Να αποφεύγονται αποσταθεροποιητικές ενέργειες Facebook Twitter
0

Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει πολύ σοβαρά τις πληροφορίες πως η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» σημείωσε εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Επισημαίνεται πως η απόφαση σχετικά με το μνημόνιο αυτό έχει δηλωθεί ξεκάθαρα εδώ και μία τριετία και δεν έχει αλλάξει. «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει καμία νομική συνέπεια για τα τρίτα κράτη». 

Όσον αφορά στη νέα συμφωνία, τονίζεται πως «δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα» και είναι αναγκαίες επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά στο περιεχόμενό της. «Θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

«Μπαράζ» διπλωματικών επαφών της Αθήνας

Μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκίας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, και οι δύο πλεύρε αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Παράλληλα, συμφωνήθηκε πως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα σχετικά με τις εξελίξεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όσον αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, επισημαίνοντας πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της διακαιώματα.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή "μνημονίου συνεργασίας" μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» σημειώνεται.

Εν συνεχεία, το ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η «η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή».

Έγινε αναφορά και στο σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, το οποίο ήταν «παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται».

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω "μνημονίου" θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ» ανέφερε η Αθήνα και επεσήμανε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει της συμμάχους της.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM