Για πρώτη φορά μια γυναίκα θα ηγηθεί των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβενίας, περίπτωση μοναδική σε χώρα του ΝΑΤΟ.

 

Η πρωτιά ανήκει στην υποστράτηγο Αλένκα Έρμεντς η οποία διορίστηκες χθες επικεφαλής του γενικού επιτελείου των σλοβενικών ενόπλων δυνάμεων.

 

«Ο διορισμός της υποστρατήγου Έρμεντς προτάθηκε βάσει της εμπειρίας της ως διοικητού μονάδων του σλοβενικού στρατού, για τη συμβολή της στη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού και για την πολιτική και στρατιωτική παιδεία της», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

 

Η υποστράτηγος Έρμεντς, ηλικίας 55 ετών, έχει υπηρετήσει στο στρατό της Σλοβενίας από το 1991 και θα είναι η μοναδική γυναίκα ανάμεσα στους νυν αρχηγούς των επιτελείων των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

 

Αποφοίτησε από την ακαδημία Royal College of Defence Studies στο Λονδίνο και έχει μάστερ στις διεθνείς σπουδές από το London's King's College University.

 

Η καριέρα της στο στρατό ξεκίνησε το 1991 αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

 

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων αυτού του μικρού κράτους των Άλπεων, δήλωσε πως περιμένει από τη νέα αρχηγό να βελτιώσει την κατάσταση του στρατού έπειτα από χρόνια κακών αποτελεσμάτων, που αποδίδονταν κυρίως στην έλλειψη μέσων για την άμυνα.

 

Ο προκάτοχος της υποστρατήγου Έρμεντς είχε παυθεί τον Φεβρουάριο, μετά την αποτυχία μιας εκ των ταξιαρχιών του στα τεστ ικανότητας του ΝΑΤΟ: η μονάδα αυτή κρίθηκε αρχικά «ανίκανη για μάχη» και στη συνέχεια είχε προκριθεί οριακά με ένα δεύτερο τεστ.

 

Πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάχθηκε, το 2004, στο ΝΑΤΟ, η Σλοβενία, που αριθμεί 2 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους 6.770 είναι στρατιωτικοί, μείωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό της περίπου στο 1% του ΑΕΠ της στο πλαίσιο ενός σχεδίου μείωσης των δημόσιων δαπανών που αποφασίσθηκε μετά τη σοβαρή κρίση που διήλθε η χώρα το 2012-13.

 

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να χορηγήσει περισσότερα μέσα στον στρατό, με στόχο το 2024 να του αφιερώνει το 1,14% του ΑΕΠ. Το 2010, το τμήμα που ήταν αφιερωμένο στην άμυνα αντιστοιχούσε στο 1,6% του εθνικού πλούτου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr