Για πρώτη φορά, εγκρίθηκε επίσημα θεραπεία για την ελονοσία ειδικά σχεδιασμένη για νεογνά και βρέφη κάτω των 4,5 κιλών, καλύπτοντας ένα κρίσιμο κενό στη φροντίδα υγείας εκατομμυρίων παιδιών στην Αφρική. Η φαρμακευτική αγωγή, με την ονομασία Coartem Baby ή Riamet Baby, αναπτύχθηκε από τη Novartis σε συνεργασία με τον ελβετικό οργανισμό Medicines for Malaria Venture (MMV) και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε αφρικανικές χώρες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της ελονοσίας σε τόσο μικρά παιδιά. Οι γιατροί αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν φάρμακα για μεγαλύτερες ηλικίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερδοσολογίας και παρενεργειών, καθώς τα νεογνά έχουν ανώριμα ηπατικά ένζυμα και διαφορετικό μεταβολισμό των φαρμάκων.
Η Novartis δήλωσε ότι το νέο φάρμακο θα διατεθεί με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βας Ναρασίμχαν, το χαρακτήρισε ως μια «ιστορική στιγμή» για την παγκόσμια υγεία:
«Για πάνω από τρεις δεκαετίες παραμένουμε σταθεροί στον αγώνα κατά της ελονοσίας. Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε να προσφέρουμε την πρώτη κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία για νεογέννητα και βρέφη, ώστε ακόμη και τα πιο ευάλωτα παιδιά να λαμβάνουν την περίθαλψη που τους αξίζει».
600.000 νεκροί – οι 3 στους 4 κάτω των 5 ετών
Η ανάγκη για εξειδικευμένες θεραπείες σε βρέφη είναι επείγουσα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023, σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ελονοσία, οι περισσότεροι στην Αφρική, με τα τρία τέταρτα των θυμάτων να είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η MMV, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του σκευάσματος, συνεργάστηκε με κυβερνήσεις από οκτώ αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν σε δοκιμές και αξιολόγηση του φαρμάκου. Οι χώρες αυτές θα είναι και οι πρώτες που θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MMV, Μάρτιν Φίτσετ, τόνισε:«Η έγκριση του Coartem Baby προσφέρει μια βελτιστοποιημένη θεραπεία σε μια έως τώρα παραμελημένη ομάδα ασθενών και αποτελεί σημαντική ενίσχυση στη φαρέτρα μας κατά της ελονοσίας».
Η Δρ. Μαρβέλ Μπράουν, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, υπογράμμισε τη σημασία της έγκρισης:«Το ποσοστό θανάτων από ελονοσία είναι εξαιρετικά υψηλό, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική. Πάνω από το 76% των θανάτων αφορά παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη φροντίδα».
Με την κυκλοφορία της πρώτης εγκεκριμένης θεραπείας για τα νεότερα και πιο ευάλωτα παιδιά, η παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη της ελονοσίας κάνει ένα καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός.
Με πληροφορίες από BBC