Πρόστιμο στον πρόεδρο της Ρουμανίας για ρατσιστικές δηλώσεις

Πρόστιμο στον πρόεδρο της Ρουμανίας για ρατσιστικές δηλώσεις Facebook Twitter
3

Πρόστιμο 180 δολαρίων ΗΠΑ επέβαλε το Ρουμανικό Εθνικό Συμβούλιο κατά των Διακρίσεων στον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου για προσβλητικές δηλώσεις που είχε κάνει πριν από τέσσερα χρόνια σε βάρος της κοινότητας των Ρομά.

Το 2010 στη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβενία ο Μπασέσκου είχε δηλώσει ότι «πολύ λίγοι νομάδες Ρομά επιθυμούν να εργάζονται, οι περισσότεροι παραδοσιακά ζουν από τις μικροκλοπές που διαπράττουν».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων ενώ υπήρξε και καταγγελία που είχε ως αποτέλεσμα το πρόστιμο στον Μπασέσκου.


«Το πρόστιμο είναι χαμηλό, αλλά αποστέλλει σαφές μήνυμα: ακόμη κι αν είστε πρόεδρος θα τιμωρηθείτε αν προβαίνετε σε ρατσιστικές δηλώσεις» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Romani Kriss Association» Μαριάν Μαντάκε.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Μπασέσκου κάνει τέτοιου ύφους δηλώσεις. Το 2007, είχε αποκαλέσει έναν δημοσιογράφο «βρωμερό τσιγγάνο» και το 2011, είχε πει ότι «Ρομά διαπράττουν κλοπές μέσα στα λεωφορεία».

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» από τον υπ. Άμυνας

Διεθνή / Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» - «Δεν θα φτάσετε στη Γάζα»

«Προς την αντισημίτρια Γκρέτα και τους φίλους της, το μήνυμα είναι σαφές: Γυρίστε πίσω, δεν θα φτάσετε στη Γάζα», λέει ο Ίσραελ Κατς - Πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αν περιορίστηκε σ' αυτό το σχόλιο μονάχα: «πολύ λίγοι νομάδες Ρομά επιθυμούν να εργάζονται, οι περισσότεροι παραδοσιακά ζουν από τις μικροκλοπές που διαπράττουν», δίχως προσβλητικούς επιθετικούς χαρακτηρισμούς, δεν καταλαβαίνω τι το ρατσιστικό βρήκαν. Ψέματα είναι; Δηλαδή αν μια κοινωνιολογική έρευνα π.χ., φέρει στο φως αυτόν τον τρόπο ζωής των τσιγγάνων που ζουν παραδοσιακά, ή έστω μέρος αυτών, όπου ζουν από μικροκλοπές, θα φάει και ο επιστήμονας πρόστιμο; Αν κάποιος πει δημόσια πως τσιγγάνοι έχουν στήσει κυκλώματα επαιτείας με θύματα τα παιδιά, είναι ρατσιστής;
φυσικα και ειναι ρατσιστικο το να γενικευεις και να τους κολλας ταμπελες.. κανεις δεν διαφωνει οτι υπαχουν τα κυκλωματα εκμεταλευσης ανηλικων και οτι καποιοι διαπρατουν μικροκλοπες υπαρχουν ομως πολλοι αλλοι που εχουν επηχειρησεις και ασχολουνται με το εμποριο. Δεν σημαινει ομως οτι ολοι ειναι κεφτες... ειναι σαν να μου λες οτι ολοι οι πατριωτες μου στην κρητη ειναι πιστολερο επειδη υπαρχουν τα ζωνιανα!! Και στη συγκεκριμενη περιπτωση ουτε ερευνητης ειναι ουτε κοινωνικος αναλυτης. Και στο κατω κατω φιλε μου υπαρχουν πραγματα που δεν τα λες οταν εισαι προεδρος...
Μίλησε για τους νομάδες τσιγγάνους, όπου είναι γεγονός ότι δε θέλουν να δουλέψουν (να ενταχτούν στα καλούπια των μπαλαμών δηλαδή), και που όντως ζουν απ' το μικρεμπόριο. Δεν έχεις ακούσει όμως για τις κλοπές καλωδίων χαλκού της ΔΕΗ, όπου τα πουλάν στα χυτήρια; Για τέτοιες μικροκλοπές πρόκειται. Από καμιά αποθήκη στα χωράφια, κανένα γεωργικό εργαλείο, χαλκοκαλώδια της ΔΕΗ, και τέτοιες ψιλαδούρες γενικά. Νομίζω πως το φαινόμενο είναι τόσο έντονο στις τάξεις των νομάδων τσιγγάνων, που δεν πρόκειται περί αυθαίρετης γενίκευσης, αλλά περί εμπειρικής παρατήρησης. Νομίζω πως ο μέσος ανθρωπιστής αστός, παραείναι πολιτικά ορθός και δίχως εμπειρία του κόσμου των τσιγγάνων. Γι' αυτόν είναι μοναχά θύματα της κοινωνίας, και ό,τι αρνητικό λέγεται, είναι ρατσιστικό στερεότυπο. (Που δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν αυθαίρετα στερεότυπα).Η Λάιφο είχε δημοσιεύσει άρθρο για την παιδική εκμετάλλευση στους Ρομά, όπου, ανάμεσα στα άλλα, τα βάζουν να κλέβουν καλώδια, αλλά δεν μπορώ να το βρω.