Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: Σε διαβουλεύσεις Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα

Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: Σε διαβουλεύσεις Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει χρονικό περιθώριο στη Λέγκα και στο Κίνημα των 5 Αστέρων για να φτάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έγινε γνωστό από πηγή της ιταλικής προεδρίας.

Στόχος να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιριοσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισκεατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστούν, ζήτησαν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για να εξετάσουν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.

Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό κενό έπειτα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, όχι όμως και με τον εκλογικό της σύμμαχο, τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χωρίς να δεχθεί το βέτο του Κινήματος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τελικά χθες το βράδυ το πράσινο φως στη Λέγκα να συνεργασθεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ακόμη όμως και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα είναι εύκολες.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ