Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: Σε διαβουλεύσεις Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα

Προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία: Σε διαβουλεύσεις Κίνημα 5 Αστέρων και Λέγκα Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει χρονικό περιθώριο στη Λέγκα και στο Κίνημα των 5 Αστέρων για να φτάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όπως έγινε γνωστό από πηγή της ιταλικής προεδρίας.

Στόχος να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιριοσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισκεατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστούν, ζήτησαν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για να εξετάσουν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.

Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό κενό έπειτα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, όχι όμως και με τον εκλογικό της σύμμαχο, τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χωρίς να δεχθεί το βέτο του Κινήματος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τελικά χθες το βράδυ το πράσινο φως στη Λέγκα να συνεργασθεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ακόμη όμως και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα είναι εύκολες.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM