ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πρώην διευθυντής FBI: Ο Τραμπ είναι «ανίκανος από ηθική άποψη» να είναι πρόεδρος

Πρώην διευθυντής FBI: Ο Τραμπ είναι «ανίκανος από ηθική άποψη» να είναι πρόεδρος Facebook Twitter
0

Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ότι θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος, «ανίκανος από ηθική άποψη» για να ασκεί το αξίωμα, και κάνει «τρομακτική ζημιά» στους θεσμικούς κανόνες.

«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας, ή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας», είπε ο Κόμεϊ, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, όπως το δημοσιοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

«Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», πρόσθεσε ο Κόμεϊ, τον οποίο καθαίρεσε ο Τραμπ την 9η Μαΐου 2017.

 

«Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική (από αυτές τις αξίες) είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει», υποστήριξε.

«Ένας άνθρωπος (...) που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά και επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση», ανέφερε. «Είναι ακατάλληλος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος», επέμεινε.

Ακόμη, ο πρώην διευθυντής του FBI είπε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο αμερικανός πρόεδρος να είναι εκτεθειμένος σε εκβιασμό από τη Ρωσία, εξαιτίας του ισχυρισμού σύμφωνα με τον οποίο ήταν παρών σε σεξουαλικό όργιο στη Μόσχα όταν δύο ιερόδουλες ούρησαν η μια πάνω στην άλλη το 2013 σε ένα ξενοδοχείο.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλος του ABC, η οποία άρχισε να μεταδίδεται στις 22:00 την Κυριακή (τοπική ώρα, 05:00 ώρα Ελλάδας), ο Κόμεϊ απάντησε πως είναι «πιθανό, αλλά δεν το ξέρω» ερωτηθείς για το εάν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις φήμες για το ταξίδι του Τραμπ στη Μόσχα το 2013.

 

Η καθαίρεση του Κόμεϊ έγινε ενώ το FBI ερευνούσε την πιθανή αθέμιτη σύμπραξη ανάμεσα στην ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και τη Ρωσία για να επηρεαστεί η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί για να αιτιολογήσει την αποπομπή στον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον, όταν η δημοκρατική αντίπαλός του στις εκλογές ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Τα απομνημονεύματα του Κόμεϊ, υπό τον τίτλο A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership, ένα βιβλίο στο οποίο ο πρώην διευθυντής του FBI σκιαγραφεί με «βιτριόλι» το πορτρέτο του Τραμπ -τον κατηγορεί πως έχει εμμονή με την εικόνα του και ελάχιστα τον ενδιαφέρει το κοινό καλό- κυκλοφορούν αύριο Τρίτη στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν στον Τύπο, καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του Κόμεϊ μέσω Twitter την Κυριακή, καταγγέλλοντας ότι η έρευνα για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον είχε γίνει με «ηλίθιο» τρόπο και κατηγορώντας τον Κόμεϊ ότι ήταν «βύσμα». Ακόμη, διέψευσε πως είχε απαιτήσει από τον πρώην επικεφαλής του FBI να ορκιστεί πίστη στον ίδιο.

Ο Κόμεϊ «θα μείνει στην ιστορία ως ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ διευθυντής του FBI στην ιστορία, μακράν!», υποστήριξε ο μεγιστάνας σε ένα από τα πέντε οργισμένα μηνύματά του που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter εναντίον του πρώην επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας.

Αντιθέτως, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, που μίλησε στην εκπομπή Meet the Press του NBC, εκφράστηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο για τον Κόμεϊ: ερωτηθείς εάν θεωρεί τον πρώην διευθυντή του FBI ακέραιο και έντιμο άνθρωπο, απάντησε «εξ όσων γνωρίζω», σπεύδοντας να προσθέσει ότι δεν τον ξέρει καλά.

Ερωτηθείς εξάλλου για την έκφραση «γλίτσας» που εξακόντισε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα εναντίον του Κόμεϊ, ο Ράιαν απάντησε «δεν χρησιμοποιώ λέξεις όπως αυτή».

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στο Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή αρχηγού στρατού λόγω Γάζας

Διεθνή / Ισραήλ: Υπουργοί ζητούν αποπομπή του αρχηγού του στρατού λόγω Γάζας

Διαμάχη κυβέρνησης Νετανιάχου και στρατού κλιμακώνεται: Υπουργοί ζητούν την αποπομπή του αρχηγού στρατού Εγιάλ Ζαμίρ εν μέσω σχεδίων για κατάληψη της Γάζας και αντιδράσεων για τους ομήρους
LIFO NEWSROOM
Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Διεθνή / Η «κρυπτο-αυτοκρατορία» της οικογένειας Τραμπ: 4,5 δισ. δολάρια κέρδη μετά τις εκλογές και δεσμοί με Binance

Η οικογένεια Τραμπ κερδίζει δισεκατομμύρια από το κρυπτονόμισμα USD1 της World Liberty, με συνεργασίες που συνδέονται με την Binance και επενδυτές από Κίνα και Χονγκ Κονγκ
LIFO NEWSROOM
Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Διεθνή / Ιμάμογλου: «Αν αποκλειστώ, η αντιπολίτευση πρέπει να ενωθεί για νέο υποψήφιο» – Η μάχη απέναντι στον Ερντογάν

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, έγκλειστος εδώ και πέντε μήνες, δηλώνει έτοιμος να στηρίξει άλλον υποψήφιο αν του απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές - Οι δηλώσεις του, η κλιμάκωση των διώξεων και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Τουρκία.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων με Τραμπ: Τι δήλωσαν Ζελένσκι, Μερτς, Μακρόν, φον ντερ Λάιεν

Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων, οποίες πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του καγκελαρίου Μερτς, είναι να βρεθεί κοινό έδαφος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν συναντηθεί με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Αστυνομικοί του Σάρεϊ υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Διεθνή / Βρετανία: Αστυνομικοί υποδύονται τους δρομείς για να συλλάβουν όσους παρενοχλούν γυναίκες που κάνουν γυμναστική

Πιλοτική επιχείρηση της αστυνομίας του Σάρεϊ στη Βρετανία με γυναίκες αστυνομικούς ως δρομείς οδήγησε σε 18 συλλήψεις για παρενόχληση, σεξουαλική επίθεση και κλοπές
LIFO NEWSROOM
Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Διεθνή / Καύσωνας και φωτιές σε Ισπανία και Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες εκκενώσεις

Φονικές πυρκαγιές σαρώνουν Ισπανία, Τουρκία και Αλβανία, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες εκκενώσεις και ανυπολόγιστες καταστροφές - Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία εντείνουν τον κίνδυνο
LIFO NEWSROOM