Πρόβλημα επαναπροσαρμογής για τον αστροναύτη - icon των social media

Πρόβλημα επαναπροσαρμογής για τον αστροναύτη - icon των social media Facebook Twitter
1

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γκάνα υλοποίησε «δοκιμή» του εγχώριου διαστημικού προγράμματος, που είχε ανακοινώσει το 2012. Σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και υποβοηθούμενος από ένα μπαλόνι, ο δορυφόρος –μικρογραφία, που κατασκεύασαν  φοιτητές, σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη.

Φτάνοντας μόλις τα 183 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, το πείραμα αυτό ωστόσο είχε ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: 1. Η Γκάνα έδειξε στον κόσμο ότι σε πέντε χρόνια θα βρίσκεται σε σημείο να θέσει σε εφαρμογή τους δικούς της, πλήρως λειτουργικούς δορυφόρους κατασκευασμένους με εγχώρια τεχνογνωσία και 2. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ μικρή χώρα, εντάσσεται στο club των διαστημικά εξελιγμένων της υποσαχάριας Αφρικής όπου διακρίνονται ιδιαίτερα η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική.

Κι ενώ όλα αυτά τα φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα ρυθμίζουν την ισχύ και τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών επί της γης, και ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν την επιθυμία να  ταξιδέψουν στον  Άρη, η περιπέτεια προσαρμογής του Καναδού αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ, σε συνθήκες βαρύτητας επιβεβαιώνουν πόσα λίγα γνωρίζουμε για την «αλήθεια εκεί έξω».

Μετά το «μικρό για αυτόν, μεγάλο για την ανθρωπότητα» βήμα του Νίλς Άρμστρονγκ σε σεληνιακό έδαφος το 1969 έγιναν γνωστές  όψεις αυτής της «αλήθειας».  Την δική του εμπειρία αποκάλυψε ο Χάντφιλντ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο-διάσκεψης την περασμένη Πέμπτη.

«Αμέσως μετά την προσεδάφισή μου ένιωσα το βάρος της γλώσσας και των χειλιών μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι τόσο καιρό μιλούσα με τη γλώσσα μου να μην έχει βάρος» επισήμανε ο αστροναύτης- σταρ των social media, που έγινε διαγαλαξιακά γνωστός για την ερμηνεία του Space Oddity του David Bowie σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα αλλεπάλληλα tweets με τα οποία περιγράφει τη ζωή στο διάστημα και τον επαναπατρισμό.

«Προς το παρόν προσπαθώ να σταθώ όρθιος. Πρέπει να  κάνω μπάνιο καθιστός γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λιποθυμήσω και να σωριαστώ. Δυσκολεύομαι να περπατήσω. Κάθε φορά είναι σαν να πατάω σε κάρβουνα» τονίζει ο Χάντφιλντ που υποφέρει από πόνους στο σώμα και τον αυχένα του που πρέπει να υποστηρίξει το κεφάλι του για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες.

Αν και η πρώτη εντύπωση από την προσεδάφιση ήταν «σαν αυτοκινητικό δυστύχημα με έντονη τη μυρωδιά της άνοιξης από τη βλάστηση του Καζακστάν» ο  Χάντφιλντ εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα αναπνοής.

Ως κεντρικός τραγουδιστής και μουσικός στο συγκρότημα Max Q πάντως, που αποτελείται αποκλειστικά από αστροναύτες, ο Χάντφιλντ μοιράστηκε χθες με τους 981.553 followers του στο twitter την πρώτη απόπειρα να παίξει κιθάρα με τους φίλους του στη γη. Η διαδικασία αποκατάστασής του έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά....

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στην Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης – Βίντεο από τη στιγμή των 6,1 Ρίχτερ

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν την ένταση της δόνησης και τον πανικό που ακολούθησε, καθώς μετασεισμοί – με ισχυρότερο στα 4,6 Ρίχτερ – συνεχίστηκαν για περίπου 20 λεπτά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Διεθνή / Γάζα: Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ κατά δημοσιογράφων - 7 νεκροί, 5 μέλη του Αλ Τζαζίρα

Μεταξύ των θυμάτων στη Γάζα είναι ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα, Ανάς αλ Σαρίφ που βρισκόταν στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου το 2023 - Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στοχοποιημένα» τον Αλ Σαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη» που «παρίστανε τον δημοσιογράφο»
LIFO NEWSROOM
Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Διεθνή / Κάλας: Καμία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας χωρίς Ουκρανία και ΕΕ – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική λύση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια για νέα επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, της διατλαντικής συμμαχίας ή της Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Διεθνή / Τρία «ξωτικά» από τη Γερμανία ξεκίνησαν ποδηλατικό ταξίδι 3.000 χλμ. για να παραδώσουν γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Τρεις ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταφέρουν ευχές και λίστες δώρων από την πόλη Σαντ Νικολάους στη Γερμανία έως το Ροβανιέμι της Φινλανδίας, περνώντας από τρεις χώρες
LIFO NEWSROOM
Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Διεθνή / Από τις τράπεζες στις τσάντες: Οι συμμορίες στο Παρίσι αρπάζουν Hermès και Louis Vuitton αξίας εκατομμυρίων

Η εκτόξευση της παγκόσμιας ζήτησης για δερμάτινα είδη υψηλής ραπτικής, τροφοδοτούμενη και από τα social media, έχει αυξήσει τις τιμές σε τέτοιο βαθμό που η μεταπώλησή τους αποφέρει τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Διεθνή / Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Το έργο, αξίας 13,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις για τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό του αντίκτυπο
LIFO NEWSROOM