Το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απόδειξη ότι είναι ζωντανή η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του εμίρη του Ντουμπάι.

 

Η παρέμβαση του ΟΗΕ έγινε έπειτα από τα βίντεο της Λατίφα που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα το BBC, στα οποία κατηγορεί τον πατέρα της ότι την κρατά αιχμάλωτη στο Ντουμπάι και λέει ότι φοβάται για τη ζωή της. Η πριγκίπισσα δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση μετά την αποτυχημένη απόπειρά της να διαφύγει από τη χώρα, το 2018.

 

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη επικοινώνησε με τη διπλωματική αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Γενεύη. «Ζητήσαμε απόδειξη ότι είναι ζωντανή», δήλωσε η Λιζ Τρόσελ, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

«Αναφέραμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση, έπειτα από τα ανησυχητικά βίντεο που εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα. Ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες και επεξηγήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της πριγκιπισσας Λατίφα. Δεδομένων των σοβαρών ανησυχιών για την πριγκίπισσα Λατίφα, ζητήσαμε να απαντήσει η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα», συμπλήρωσε η Τρόσελ.

 

«Ανυπομονούμε να λάβουμε και να αναλογιστούμε αυτή την απάντηση και στο μεσοδιάστημα, βεβαίως, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε στενά την κατάσταση», κατέληξε.

 

Ο ΟΗΕ επικοινώνησε και με τον Ντέιβιντ Χέι, της καμπάνιας «Free Latifa», ζητώντας πρόσβαση σε αυτό το υλικό, που παραχώρησαν οι φίλοι της πριγκίπισσας στο βρετανικό δίκτυο.

   

Η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του εμίρη του Ντουμπάι και αντιπροέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, προσπάθησε να διαφύγει από το Ντουμπάι το 2018, με τη βοήθεια φίλων της. Λίγες ημέρες αργότερα τη συνέλαβαν κομάντος από το σκάφος στο οποίο βρισκόταν και την γύρισαν στο Ντουμπάι και από τότε δεν υπήρχαν νέα για την κατάστασή της.

 

Αυτή την εβδομάδα το BBC δημοσιοποίησε βίντεο που κατέγραφε η ίδια κρυφά και τα έστελνε σε φίλους της, για περίοδο αρκετών μηνών. Οι φίλοι της αποφάσισαν να τα δώσουν τώρα στη δημοσιότητα, επειδή έχει διακοπεί καιρό αυτή η επικοινωνία.

 

Στα βίντεο η Λατίφα ανέφερε ότι την κρατούν φυλακισμένη σε βίλα στο Ντουμπάι, η οποία φυλάσσεται από αστυνομικούς και τα παράθυρα είναι σφραγισμένα. Βιντεοσκοπούσε τα μηνύματά της από την τουαλέτα, το μόνο δωμάτιο στο οποίο μπορούσε να κλειδώσει την πόρτα.

 

«Δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ και ποιες θα είναι οι συνθήκες όταν θα απελευθερωθώ. Κάθε ημέρα ανησυχώ για τη ζωή και την ασφάλειά μου. Δεν ξέρω πραγματικά αν θα επιζήσω από αυτή την κατάσταση. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα είμαι στη φυλακή για όλη μου τη ζωή και δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο», ανέφερε στα βίντεο.

 

«Δεν θέλω να είμαι αιχμάλωτη σε αυτή τη βίλα φυλακή. Θέλω να είμαι ελεύθερη. Δεν ξέρω τι σχεδιάζουν να κάνουν με εμένα. Πραγματικά δεν ξέρω. Η κατάσταση γίνεται πιο απελπιστική κάθε ημέρα. Και απλά έχω κουραστεί με όλο αυτό», έλεγε επίσης σε αυτά τα αποσπάσματα.