Επίθεση στο BBC εξαπέλυσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, στον απόηχο του πορίσματος ανεξάρτητης έρευνας σύμφωνα με την οποία η μητέρα του, Νταϊάνα, εξαπατήθηκε από το δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Μάρτιν Μπασίρ για να παραχωρήσει την ιστορική συνέντευξη του 1995.

 

Μία συνέντευξη κατά την οποία η Νταϊάνα είχε αποκαλύψει δημοσίως τη ρήξη στη σχέση της με τον Κάρολο.

 

Όπως αναφέρει το πόρισμα ο Μάρτιν Μπασίρ είχε δείξει στον αδελφό της Νταϊάνας, Τσαρλς Σπένσερ, πλαστά αντίγραφα κίνησης λογαριασμών που υποτίθεται έδειχναν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα στο βρετανικό παλάτι προκειμένου να κατασκοπεύουν την αδελφή του, κάτι που ώθησε τον Σπένσερ να συστήσει τον δημοσιογράφο στην αδελφή του.

 

Το πόρισμα κατηγορεί επίσης το BBC για ανεπαρκή εσωτερική διερεύνηση των καταγγελιών για τα ψεύδη που είχε μετέλθει ο νεαρός τότε ρεπόρτερ ώστε να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη και τη συνέντευξη της Νταϊάνα.

 

Στη δήλωσή του έξω από το Παλάτι του Κένσιγκτον ο δούκας του Κέμπριτζ κατηγόρησε την τότε ηγεσία του BBC για «οικτρή ανικανότητα» και τόνισε πως ο «ανειλικρινής τρόπος» με τον οποίο εξασφαλίστηκε η συνέντευξη επηρέασε σημαντικά τα όσα είπε η μητέρα του, αλλά και διατάραξε τη σχέση των γονιών του.

 

Παράλληλα, χαρακτήρισε ψευδείς τους ισχυρισμούς του Μπασίρ, λέγοντας, μάλιστα, πως «έπαιξαν με τους φόβους της και τροφοδότησαν παράνοια», καθώς και ότι του προκαλεί «απερίγραπτη λύπη» το γεγονός ότι τα σφάλματα του BBC «συνέβαλαν σημαντικά στο φόβο, την παράνοια και την απομόνωσή της» που θυμάται από εκείνα τα τελευταία χρόνια μαζί της.

 

Είπε επίσης ότι εκείνη η συνέντευξη δεν πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά, κάτι που η σημερινή διοίκηση του BBC είπε ότι έχει ήδη αποφασίσει.