«Πραξικόπημα στο Κιργιστάν σχεδιάζει το δίκτυο του Γκιουλέν» λέει ο Ερντογάν

«Πραξικόπημα στο Κιργιστάν σχεδιάζει το δίκτυο του Γκιουλέν» λέει ο Ερντογάν Facebook Twitter
(EPA)
0

Να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάλεσε σήμερα το Κιργιστάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην κεντρική Ασία, ένα δίκτυο σχολείων και κολεγίων που χρηματοδοτούνται από τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του. Το Κιργιστάν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να διαλύσει το δίκτυο αυτό.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητεί από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δίκτυο του Γκιουλέν, ορισμένες όμως εμφανίζονται απρόθυμες να το κάνουν.

Ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιερ, ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν, αρνήθηκε κατηγορηματικά να κλείσει τα σχολεία κι απλώς μετονόμασε το δίκτυο.

Ο Ερντογάν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο, Σουρανμπάι Ζεενμπέκοφ, υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Γκιουλέν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

«Δεν θέλουμε ο αδελφός λαός να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Μπορεί (οι υποστηρικτές του Γκιουλέν) να διεισδύσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στρατιωτικές δομές, ένα τέτοιο πραξικόπημα μπορεί να συμβεί και στο Κιργιστάν» προειδοποίησε.

Ο Ζεενμπέκοφ, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντά του, δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μόνο ότι το δίκτυο των σχολείων πλέον είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Το Καζακστάν, που συνορεύει με το Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα σχολεία του Γκιουλέν κι απλώς τους άλλαξε ονομασία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM