«Πράσινο φως» στην αγωγή της Τούνμπεργκ για το κλίμα κατά της κυβέρνησης της Σουηδίας

«Πράσινο φως» στην αγωγή της Τούνμπεργκ και 600 νέων κατά της Σουηδίας για το Κλίμα Facebook Twitter
Φωτ.: Εpa
0

Σουηδικό δικαστήριο έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ομαδική αγωγή της Γκρέτα Τούνμπεργκ και εκατοντάδων άλλων ακτιβιστών για το κλίμα κατά του σουηδικού κράτους για «ανεπαρκή κλιματική πολιτική».

Η Τούνμπεργκ και άλλοι 600 νέοι ακτιβιστές οργάνωσης που ονομάζεται «Aurora» κατέθεσαν αγωγή κατά του σουηδικού κράτους τον Νοέμβριο.

Στην αγωγή τους υποστηρίζουν ότι η Σουηδία οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σήμερα το περιφερειακό δικαστήριο της Νάκα ανακοίνωσε ότι η αγωγή τους μπορεί να προχωρήσει μετά τις προσαρμογές που έκανε η ομάδα στους ισχυρισμούς της.

Το περιφερειακό δικαστήριο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για να προχωρήσει μια «υψηλού προφίλ αγωγή», αναφέρει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Στην υπόθεση αυτή είχε ζητηθεί από το περιφερειακό δικαστήριο να διευκρινίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει το δικαστήριο.

Το σουηδικό κράτος έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες για να απαντήσει στην αγωγή, προτού η υπόθεση εκδικαστεί ή διευθετηθεί εγγράφως, διευκρινίζει το δικαστήριο.

Ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει απαντήσει, μέχρι στιγμής, σε αίτημα που του εστάλη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σχολιάσει σχετικά.

Η Aurora ζητεί από το δικαστήριο να αποφασίσει ότι η Σουηδία χρειάζεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 6,5-9,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, αρχής γενομένης από το 2019.

«Η υγεία και το μέλλον του πλανήτη και το δικό μας εξαρτάται άμεσα από το αν οι πολιτικοί μας αναγνωρίζουν ή όχι την σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης και ως εκ τούτου η Aurora θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να σας κάνει να το κάνετε», ανέφερε η οργάνωση πέρυσι σε ανοιχτή επιστολή της προς την σουηδική κυβέρνηση.

Χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπά», καλώντας τα πλούσια κράτη να μειώσουν συντομότερα τις εκπομπές τους αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπειτα από νέα αξιολόγηση επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM