Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους

Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους Facebook Twitter
EPA
0

Οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούν να έχουν την υπηκοότητα και άλλης χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι πράκτορες που εργάζονται στην FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και στην SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας), μετά τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Δούμα και οι οποίες αφορούσαν τους νόμους για την εξωτερική κατασκοπεία και την FSB, θα μπορούν να αποκτούν διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti.


Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της τροπολογίας αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο εκτός των άλλων απαγορεύει στους στρατιωτικούς και στους εργαζόμενους στις μυστικές υπηρεσίες να έχουν άδεια παραμονής ή άλλο παρόμοιο έγγραφο σε άλλη χώρα, παρά μόνο «αν αυτό δεν επιβάλλεται από απόφαση σχετική με τα καθήκοντα επιχειρησιακής, υπηρεσιακής και κατασκοπευτικής δραστηριότητας».

Μέχρι σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, η απαγόρευση να έχει κάποιος άδεια παραμονής σε άλλο κράτος δεν αφορούσε μόνο τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας στους οποίους απαγορευόταν να έχουν και την υπηκοότητα άλλης χώρας. Παράλληλα η ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευε και την δεύτερη υπηκοότητα και την άδεια παραμονής σε άλλη χώρα και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης αν κάποιος είχε δεύτερη υπηκοότητα δεν μπορούσε να υπηρετήσει στην FSB, ενώ το να είχε άδεια παραμονής σε άλλη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο απόλυσης από την FSB. Ο νόμος που ψηφίσθηκε με πρόταση του Πούτιν, αίρει τον τελευταίο κανόνα, δηλαδή η άδεια παραμονής σε άλλη χώρα δεν συνιστά λόγο απόλυσης από την FSB.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα πάντως, οι Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να είναι κάτοχοι υπηκοότητας άλλου κράτους καθώς αυτό συνιστά λόγο απόλυσής τους από την υπηρεσία όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος. Επίσης σε άτομα που βρίσκονται σε κρατικά και αιρετά αξιώματα απαγορεύεται να έχουν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, ενώ από το 2014 όλοι οι Ρώσοι που έχουν διπλή υπηκοότητα ή άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στην διεύθυνση μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM
FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM