Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους

Πράκτορες με διπλή υπηκόοτητα - Η τροπολογία του Πούτιν για Ρώσους κατασκόπους Facebook Twitter
EPA
0

Οι πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θα μπορούν να έχουν την υπηκοότητα και άλλης χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Ρώσοι πράκτορες που εργάζονται στην FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και στην SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας), μετά τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Δούμα και οι οποίες αφορούσαν τους νόμους για την εξωτερική κατασκοπεία και την FSB, θα μπορούν να αποκτούν διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti.


Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της τροπολογίας αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο εκτός των άλλων απαγορεύει στους στρατιωτικούς και στους εργαζόμενους στις μυστικές υπηρεσίες να έχουν άδεια παραμονής ή άλλο παρόμοιο έγγραφο σε άλλη χώρα, παρά μόνο «αν αυτό δεν επιβάλλεται από απόφαση σχετική με τα καθήκοντα επιχειρησιακής, υπηρεσιακής και κατασκοπευτικής δραστηριότητας».

Μέχρι σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, η απαγόρευση να έχει κάποιος άδεια παραμονής σε άλλο κράτος δεν αφορούσε μόνο τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας στους οποίους απαγορευόταν να έχουν και την υπηκοότητα άλλης χώρας. Παράλληλα η ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευε και την δεύτερη υπηκοότητα και την άδεια παραμονής σε άλλη χώρα και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης αν κάποιος είχε δεύτερη υπηκοότητα δεν μπορούσε να υπηρετήσει στην FSB, ενώ το να είχε άδεια παραμονής σε άλλη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο απόλυσης από την FSB. Ο νόμος που ψηφίσθηκε με πρόταση του Πούτιν, αίρει τον τελευταίο κανόνα, δηλαδή η άδεια παραμονής σε άλλη χώρα δεν συνιστά λόγο απόλυσης από την FSB.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα πάντως, οι Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να είναι κάτοχοι υπηκοότητας άλλου κράτους καθώς αυτό συνιστά λόγο απόλυσής τους από την υπηρεσία όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος. Επίσης σε άτομα που βρίσκονται σε κρατικά και αιρετά αξιώματα απαγορεύεται να έχουν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, ενώ από το 2014 όλοι οι Ρώσοι που έχουν διπλή υπηκοότητα ή άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στην διεύθυνση μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Διεθνή / Η βόμβα GBU 57 και τα βομβαρδιστικά B-2: Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή, τηρώντας μία ασάφεια ως προς την πιθανότητα να επιτεθούν κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, καθώς ο Τραμπ εξετάζει την επέμβαση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Ανάλυση / Ρωσία και Μέση Ανατολή: Η αντίδραση στην επιχείρηση «Rising Lion» του Ισραήλ και οι στρατηγικές επιπτώσεις

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή «επικίνδυνη» αλλά βλέπει και οφέλη, ενώ η στρατηγική της θέση δοκιμάζεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Διεθνή / Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ - Ιράν: Ο Τραμπ απαιτεί «άνευ όρων παράδοση» της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να στοχοποιεί κρίσιμες ιρανικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα και συστημάτων εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM