Πούλησε σε μουσείο λευκούς καμβάδες για έργα τέχνης- Και πήρε 79.000 ευρώ

Πούλησε σε μουσείο λευκούς καμβάδες για έργα τέχνης- Και πήρε 79.000 ευρώ Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/Kunsten Museum of Modern Art
0

Τα χρήματά του πίσω από τον καλλιτέχνη Γιενς Χάανινγκ ζήτησε το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Kunsten στο Aalborg της Δανίας. Του είχε δώσει κοντά στα 79.000 ευρώ για να εκθέσει τα έργα τέχνης του κι εκείνος παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες. 

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν το μουσείο είχε ζητήσει από τον Χάανινγκ να αναδημιουργήσει δύο από τα προηγούμενα έργα τέχνης του, στα οποία χρησιμοποιούσε πραγματικά χρήματα για να δείξει το μέσο εισόδημα της Δανίας και της Αυστρίας, ανέφερε ο ίδιος σε δελτίο τύπου τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Στη συνέχεια το μουσείο πρότεινε να του προσφέρει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει δύο νέα έργα τέχνης που να μοιάζουν με τα προηγούμενα. Εκείνος όμως, αντί να παραδώσει έργα με πραγματικά χρήματα, παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες με τον τίτλο «Πάρε τα λεφτά και τρέξε» (Take the Money and Run). Το μουσείο εν τέλει αποφάσισε να τους εκθέσει, αλλά στο τέλος ζήτησε πίσω τα χρήματά του. Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε. 

«Δεν είμαστε ένα πλούσιο μουσείο», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου στον Guardian. «Πρέπει να σκεφτόμαστε προσεκτικά πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας και δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά». Σύμφωνα με τον διευθυντή, τα χρήματα που δανείστηκε ο Haaning προορίζονταν για τη συντήρηση του κτιρίου. Ο Χάανινγκ ισχυρίστηκε ότι «το μουσείο δεν καταλαβαίνει την τέχνη του». 

Τελικά, μετά από νομική διαμάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα, να επιστρέψει σχεδόν όλα τα χρήματα, αν και μπορεί να κρατήσει μερικά για έξοδα. Το ποσό που υπολείπεται αφορά στην αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.

Ο Χάανινγκ έχει τέσσερις εβδομάδες για να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά δήλωσε πως δεν σκοπεύει να το κάνει. 

Παρόμοια έργα έχουν γίνει πρωτοσέλιδα τα τελευταία χρόνια.Μια μπανάνα κολλημένη με μονωτική ταινία σε έναν τοίχο στην Art Basel του Μαϊάμι το 2019 πουλήθηκε ως έργο τέχνης για 120.000 δολάρια - και στη συνέχεια φαγώθηκε από τον καλλιτέχνη Ντέιβιντ Ντατούνα στο συνέδριο τέχνης. 

Με πληροφορίες από artnews, Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM