ΠΟΥ: Η δραματική μείωση των τεστ μας κάνει τυφλούς απέναντι στην εξέλιξη του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Η δραματική μείωση των τεστ μας κάνει τυφλούς απέναντι στην εξέλιξη του κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η δραματική μείωση των τεστ κορωνοϊού αφήνει τον κόσμο «τυφλό» απέναντι σε πιθανόν επικίνδυνες μεταλλάξεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Τα αναφερόμενα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά, επεσήμανε ο Οργανισμός. «Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ λίγο πάνω από 15.000 θάνατοι. Είναι ο χαμηλότερος εβδομαδιαίος απολογισμός από τον Μάρτιο του 2020», δήλωσε ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. 

Παρότι αυτή είναι μια «πολύ ευπρόσδεκτη τάση», προειδοποίησε ότι η μείωση των αριθμών θα μπορούσε επίσης να είναι αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των τεστ για τον ιό. 

«Καθώς πολλές χώρες μειώνουν τα τεστ, ο ΠΟΥ λαμβάνει ολοένα λιγότερες πληροφορίες για τη μετάδοση και την αλληλουχία. Αυτό μας κάνει ολοένα περισσότερο τυφλούς απέναντι σε μοτίβα μετάδοσης και εξέλιξης», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού. «Όταν πρόκειται για έναν θανατηφόρο ιό, η άγνοια δεν είναι ευλογία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Γουίλιαμ Ροντρίγκεζ- επικεφαλής της συμμαχίας FIND για την ανάπτυξη και την εφαρμογή διαγνωστικών μέσων- επίσης επέκρινε το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες πολλές χώρες απλά σταμάτησαν να αναζητούν κρούσματα κορωνοϊού.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, επεσήμανε, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον, τα ποσοστά των τεστ έχουν μειωθεί κατά 70-90% παγκοσμίως. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε πιο ακριβή τεστ από ποτέ, υπογράμμισε. 

«Έχουμε μια άνευ προηγουμένου δυνατότητα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Και παρόλα αυτά, επειδή τα τεστ ήταν το πρώτο θύμα της παγκόσμιας απόφασης να χαλαρώσουμε, γινόμαστε τυφλοί απέναντι στο τι συμβαίνει με αυτό τον ιό», πρόσθεσε. 

Αν και πολλές χώρες αίρουν μέτρα και προσπαθούν να επιστρέψουν σε μια κανονικά, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. 

«Αυτός ο ιός δεν θα φύγει απλά επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον αναζητούν. Ακόμη εξαπλώνεται, ακόμη αλλάζει και ακόμη σκοτώνει», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού. 

«Η απειλή ενός επικίνδυνου νέου στελέχους παραμένει πολύ ρεαλιστική», προειδοποίησε. «Και παρότι οι θάνατοι μειώνονται, ακόμη δεν καταλαβαίνουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης σε εκείνους που επιβιώνουν», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αλλάζει τόσο το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή bisexual, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
NEWSROOM