ΠΟΥ: Αναιρεί την απόφασή του και επαναφέρει την υδροξυχλωροκίνη

ΠΟΥ: Αναιρεί την απόφασή του και επαναφέρει την υδροξυχλωροκίνη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης κατά του κορωνοϊού, εννέα ημέρες μετά την αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Μετά την ανάλυση των "διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα", τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν "ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου" των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ , Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, ο Guardian αποκάλυψε πως η μελέτη για την αναστολή βασίστηκε σε στοιχεία αμφιλεγόμενης εταιρείας. Σύμφωνα με τον Guardian, επιστημονικές μελέτες σε κορυφαία περιοδικά όπως το Lancet χρησιμοποίησαν ύποπτα δεδομένα από μια μικρή και αμφιλεγόμενη αμερικανική εταιρεία, που ονομάζεται Surgisphere.

Μεταξύ άλλων, το Lancet είχε δημοσιεύσει μια μελέτη που διαπίστωνε ότι το φάρμακο υδροξυχλωροκίνης, συσχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε ασθενείς με Covid-19, καθώς και με αυξημένα καρδιακά προβλήματα.

Τα αρνητικά ευρήματα έκαναν παγκόσμια αίσθηση και ώθησαν τον ΠΟΥ να σταματήσει την υδροξυχλωροκίνη από τις παγκόσμιες δοκιμές φαρμάκων στις οποίες την είχε εντάξει. Ωστόσο, αργότερα δεδομένα από την Αυστραλία αμφισβήτησαν τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Το χρονικό 

 

Στα τέλη Απριλίου, ο Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε κλινικές δοκιμές, ιδίως για υδροξυχλωροκίνη, υπό την ονομασία "Αλληλεγγύη", με σκοπό την εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας κατά της Covid-19. Στις 25 Μαΐου, η παγκόσμια αρχή υγείας ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών για την υδροξυχλωροκίνη μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης στο Lancet που διαπίστωνε ως αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση της χλωροκίνης ή των παραγώγων της όπως υδροξυχλωροκίνη έναντι της Covid-19.

Η αναστολή των δοκιμών αποφασίστηκε ώστε να επιτραπεί στον ΠΟΥ να αναλύσει τις διαθέσιμες πληροφορίες και μια απόφαση αναμενόταν στα μέσα Ιουνίου. Αλλά το Lancet πήρε αποστάσεις χθες βράδυ από την επίμαχη έρευνα που δημοσίευσε για την υδροξυχλωροκίνη, αναγνωρίζοντας με επίσημη επισήμανση ότι υπάρχουν «σημαντικά ερωτήματα» για το θέμα, και ακολούθως ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα ευρήματά του νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Τώρα είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν έχουμε δει διαφορές στη θνησιμότητα», τόνισε σήμερα η επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Σουμίγια Σουαμινάταν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Γενεύη. Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Η Εκτελεστική Ομάδα των Δοκιμών Αλληλεγγύης, η οποία εκπροσωπεί τις συμμετέχουσες χώρες, «έλαβε αυτή τη σύσταση και ενέκρινε τη συνέχιση όλων των διαστάσεων των δοκιμών, συμπεριλαμβανομένης της υδροξυχλωροκίνης», είπε. «Η Εκτελεστική Ομάδα θα επικοινωνήσει με τους κύριους ερευνητές που είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή σχετικά με την επανάληψη της διάστασης της δοκιμής υδροξυχλωροκίνης», συμπλήρωσε.

Η έρευνα στο The Lancet δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου και βασίζεται στα δεδομένα 96.000 νοσηλευομένων σε 671 νοσοκομεία ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Απρίλιο και συγκρίνει τα αποτελέσματα σε όσους έλαβαν την θεραπεία με τα αποτελέσματα όσων δεν την έλαβαν. Μετά τη δημοσίευσή της, πολλοί ερευνητές εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για αυτήν, ανάμεσά τους και επιστήμονες που είναι προβληματισμένοι για την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης στην Covid-19.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM