Σε μια τρελή τροπή γεγονότων, μια φωτογραφία της Κιμ Καρντάσιαν, με ένα χρυσό φόρεμα στο Met Gala του 2018, οδήγησε σε κάτι πολύ απροσδόκητο: την επίλυση ενός μυστηρίου.

 

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast του δημοσιογράφου Ben Lewis, «Art Bust: Scandalous Stories of the Art World», εξετάζει πώς μια φωτογραφία της Κιμ Καρντάσιαν με χρυσό φόρεμα δίπλα σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό φέρετρο, μπορεί να έπαιξε ρόλο στο να πιάσουν τους κλέφτες που άρπαξαν το φέρετρο του Nedjemankh και το πούλησαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνη για 4 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.

 

 

Όπως αναφέρθηκε στο podcast, άτομο που συμμετείχε στο σκάψιμο του φέρετρου, επειδή δεν πληρώθηκε για το ξεθάψιμο, επικοινώνησε με τον βοηθό Εισαγγελέα του Μανχάταν. Ο επικεφαλής της μονάδας Matthew Bogdanos, ο οποίος προσπαθούσε να εντοπίσει το κύκλωμα λαθρεμπορίου για πέντε χρόνια, άνοιξε αμέσως μια υπόθεση για το αντικείμενο και ενημέρωσε το Met για την εξέλιξη. Το μουσείο μπόρεσε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του μέσω ενός μουμιοποιημένου δαχτύλου που κρύβεται ακόμα μέσα στο φέρετρο.

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο τάφος εστάλη, το 2013, στον Hassan Fazeli, έμπορο αρχαιοτήτων στη Sharjah, μια πόλη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Fazeli συμπλήρωσε ένα έντυπο εξαγωγής για να καλύψει την πραγματική προέλευση του τάφου, σύμφωνα με το podcast. Στη συνέχεια, πουλήθηκε στον Roben Dib, διευθυντή της γκαλερί Dionysos στο Αμβούργο της Γερμανίας, είπε ο Lewis. Η «οδύσσεια» του τάφου συνεχίστηκε και πέρασε στη Γαλλία, όπου έμποροι το πούλησαν με πλαστά έγγραφα στο Met προς 4 εκατ. δολάρια.

 

Εκεί, φωτογραφήθηκε η Κιμ Καρντάσιαν και όπως φαίνεται οδήγησε στην λύση του μυστηρίου. Το φέρετρο με επένδυση χρυσού επέστρεψε στο Κάιρο το 2019 και ο διευθύνων σύμβουλος του Met Daniel Weiss ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της Αιγύπτου, ειδικά από τον υπουργό αρχαιοτήτων Khaled El-Enany.

 

Με πληροφορίες New York Post & Dazed