Πώς το Κατάρ έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα της διπλωματίας

Πώς το Κατάρ έγινε η παγκόσμια πρωτεύουσα της διπλωματίας Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Το πρωί της Παρασκευής 13 Ιουνίου, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλων του Ισραήλ προς την Τεχεράνη, ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν προς τον εμίρη του Κατάρ.

Ο Τραμπ ελπίζει ότι ο σεΐχης Ταμίμ του Κατάρ θα πείσει τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιαν, να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Ο Πεζεσκιαν αρνείται – το Ιράν είναι διατεθειμένο σε διάλογο, αλλά όχι υπό το βάρος επιθέσεων.

Τις επόμενες ημέρες, γνωστές ως «ο 12ήμερος πόλεμος», το Κατάρ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, σε έναν αγώνα υπερβάλου κινδύνου για την ίδια του την ύπαρξη. Η χώρα, μικρή αλλά με τεράστιο πλούτο χάρη στο κοινοπρακτικό κοιτάσμα φυσικού αερίου με το Ιράν, είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην περιοχή. Αν οι ΗΠΑ εμπλακούν, το Κατάρ καθίσταται στόχος.

Στις 22 Ιουνίου, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Για τους Καταριανούς, αυτό σηματοδοτεί εφιάλτη. Μέσα σε 48 ώρες, η κρίση τερματίζεται: Στις 23 Ιουνίου, το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους κατά της βάσης Αλ Ουνταϊντ στο Κατάρ, όπου σταθμεύουν 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πρόκειται για την πρώτη φορά που το σύγχρονο Κατάρ υφίσταται επίθεση. Παρά τον πανικό, η επίθεση ήταν προαναγγελθείσα διπλωματικά: το Ιράν ενημέρωσε τους Αμερικανούς, εκείνοι τους Καταριανούς, οι οποίοι έκλεισαν τον εναέριο χώρο. Από τους 14 πυραύλους, όλοι εκτός ενός καταρρίφθηκαν∙ δεν υπήρχαν τραυματισμοί. Το Κατάρ καταδικάζει την επίθεση χωρίς να ανταποδώσει, επιτρέποντας στο Ιράν να σώσει το γόητρό του και να εκτονωθεί η κρίση.

Ο Τραμπ, μετά την επίθεση, στηρίζεται και πάλι στους Καταριανούς: ο εμίρης αναλαμβάνει να πείσει τον Ιράν να αποδεχτεί εκεχειρία. Στις 24 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξασφαλίζει τη συμφωνία του Ιράν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Το Κατάρ παίζει κρίσιμο ρόλο για την ειρήνη, αν και στο εσωτερικό επικρατεί δυσφορία για τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.

Ο πληθυσμός του Κατάρ είναι περίπου 3.000.000, με μόλις το 13% εξ αυτών να είναι Καταριανοί. Ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στους πολίτες, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους του κόσμου. Όμως, η ασφάλεια δεν μπορεί να εξαγοραστεί. Η εγρήγορση είναι διαρκής, όπως παραδέχονται ανώτεροι αξιωματούχοι: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ησυχάσουμε».

Κατά τη διάρκεια του 2025, το Κατάρ διεξάγει ως μεσολαβητής δέκα ενεργές ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις: από την Αφρική ως τη Βενεζουέλα και τη Γάζα.

Στη Ντόχα διαπραγματεύτηκαν:

  • Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
  • Η επιστροφή παιδιών από την Ουκρανία.
  • Η απελευθέρωση ομήρων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, Ισραήλ και Χαμάς.
  • Εκεχειρία στη Γάζα.

Βασικά στοιχεία της καταριανής διπλωματίας:

  • Επικοινωνία με όλες τις πλευρές, χωρίς διακρίσεις.
  • Ενισχυμένη οικονομική υποστήριξη προς τους διαπραγματευόμενους.
  • Διατήρηση ουδετερότητας και διακριτικότητας.

Κατάρ: Από τη Σκιά στη Διεθνή Σκηνή

Μετά το 1995, το Κατάρ ξεχωρίζει από τον ηγεμονικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, με τη μεταρρυθμιστική πολιτική του τότε νέου εμίρη. Μεγάλη ώθηση έδωσε η ίδρυση του Al Jazeera και οι διεθνείς επενδύσεις, αλλά και η διοργάνωση του Μουντιάλ 2022. Η αμερικανική βάση Αλ Ουνταϊντ διασφαλίζει την εγγύηση της Ουάσινγκτον.

Η παγκόσμια ζήτηση για καταριανή διαμεσολάβηση αυξάνεται, αλλά η μικρή ομάδα αποφάσεων υφίσταται πιέσεις, οδηγώντας – σε ορισμένες περιπτώσεις – σε εξωτερικές συνεργασίες με πολιτικό κόστος (όπως το «Qatargate» στο Ισραήλ). Παρ’ όλες τις προκλήσεις, η θέση του Κατάρ ως αξιόπιστου μεσολαβητή ενδυναμώνεται διαρκώς.

Το Κατάρ έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους διαμορφωτές της ειρήνης στη σημερινή εποχή, που χαρακτηρίζεται από εντάσεις και απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο ρόλος του αποτυπώνεται σε τρία κομβικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν αναγκαίο διαμεσολαβητή στη διεθνή σκακιέρα: Το Κατάρ έχει καταφέρει να διατηρεί ουδέτερη στάση σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να το εμπιστευτούν ως ενδιάμεσο. Αυτή η ουδετερότητα, ωστόσο, συνοδεύεται από αποφασιστικότητα και βαρύτητα, καθώς η χώρα αποφεύγει τις ακρότητες, αλλά γνωρίζει ακριβώς πώς να εκμεταλλευτεί τη διπλωματική της επιρροή.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Κατάρ είναι η οικονομική του ισχύς. Αυτή προσφέρει αμεσότητα στις αποφάσεις, καθώς η οικονομική ανεξαρτησία και η συμπαγής κρατική δομή επιτρέπουν γρήγορη ανταπόκριση σε διεθνείς κρίσεις και επείγουσες διαπραγματεύσεις. Το μικρό του μέγεθος μεταφράζεται σε ευέλικτους μηχανισμούς, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το Κατάρ λειτουργεί συνδυαστικά:

  • Μεσολαβητής στη διεξαγωγή διαλόγων μεταξύ αντιτιθέμενων δυνάμεων,
  • Εγγυητής προστασίας συμφωνιών και παροχής ασφάλειας,
  • Χρηματοδότης που στηρίζει πρακτικά την υλοποίηση ειρηνευτικών διαδικασιών και μεταβατικών περιόδων.

Αυτοί οι ρόλοι ενισχύουν το κύρος του Κατάρ ως αξιόπιστου «κλειδιού» για την ειρήνη, καθιστώντας το αναπόσπαστο μέρος τόσο των περιφερειακών όσο και των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για σταθερότητα και συνεννόηση.

Στη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική πραγματικότητα, το Κατάρ έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο διπλωματικό εργαστήριο, επιτυγχάνοντας αυτό τον ρόλο χάρη στη στρατηγική επιλογή του να λειτουργεί ως απαραίτητος διαμεσολαβητής – όχι λόγω μεγέθους, αλλά λόγω διπλωματικής οξυδέρκειας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Αυξάνονται οι πιέσεις στον Κιρ Στάρμερ για άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υπουργοί της κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ ζητούν άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Διεθνή / Αναταραχή στη Βρετανία: Οικογένειες παρέλαβαν λανθασμένα λείψανα μετά τη συντριβή της Air India

Δικηγόρος αποκαλύπτει ότι ταυτοποιήσεις ήταν εσφαλμένες και λείψανα θυμάτων είχαν «συνενωθεί» σε κοινά φέρετρα – Ζητείται παρέμβαση Στάρμερ ενόψει της συνάντησής του με τον Ναρέντρα Μόντι
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Διεθνή / Ερντογάν και Αλ Σαράα ετοιμάζουν συμφωνία θαλασσίων συνόρων - Η Συρία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως υπάρχουν συζητήσεις με τον πρώην τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα για παρόμοια συμφωνία Τουρκία και Συρίας για θαλάσσια σύνορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Διεθνή / Μετά τη Λιβύη η Τουρκία επικεντρώνεται στην Αίγυπτο: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ στην Κωνσταντινούπολη σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Τουρκίας προς ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο, απομακρυνόμενη από τη στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Διεθνή / Μπαράκ Ομπάμα: Η απάντηση στον Τραμπ που ζητά την ποινική του δίωξη - «Αδύναμη απόπειρα αντιπερισπασμού»

Το γραφείο του Ομπάμα προέβη στην ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει μια έντονη διάψευση, μετά τις κατηγορίες του Τραμπ εναντίον του πρώην Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Διεθνή / ΗΠΑ: Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και HALC στηρίζουν την πρωτοβουλία για αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35

Σε διακομματική επιστολή, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν τους κινδύνους που εγείρει μια πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και ζητούν από την κυβέρνηση να παραμείνει αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία πλησιάζει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών Eurofighter

Διεθνή / Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά μαχητικών

Η Τουρκία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και επαναπροσδιορίζοντας τις στρατιωτικές της συμμαχίες
LIFO NEWSROOM
Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM