Πώς είναι να ζεις στην Γιακουτία, την πόλη που η θερμοκρασία φτάνει τους -70°C

Πώς είναι να ζεις στην Γιακουτία, την πόλη που η θερμοκρασία φτάνει τους -70°C Facebook Twitter
0

Η YouTuber Κιούν Μπι μεγάλωσε στη Γιακουτία της Ρωσίας, η οποία θεωρείται η «πιο κρύα πόλη του κόσμου», καθώς η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει τους -70 βαθμούς Κελσίου.

Μπορεί πλέον να έχει ως έδρα το Πεκίνο, ωστόσο, μέσα από το κανάλι της στο YouTube αποκαλύπτει πώς ζούν οι άνθρωποι στην ρωσική πόλη και πώς τα καταφέρουν με το κρύο.
 

«Είναι απαραίτητο να φοράτε πολλές στρώσεις ρούχων» αναφέρει, λέγοντας «τα γόνατα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή να παγώσουν σε τόσο ακραίο κρύο». Μάλιστα, η αδελφή της Νταγιάνα δείχνει τι φορά, βάζοντας ζιβάγκο με κολάν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά, προσθέτει φλις και παντελόνι με επένδυση, ενώ για να μείνει ζεστή στα πόδια φορά μπότες από δέρμα ταράνδου.

«Οι γυναίκες στη Γιακουτία έχουν συνήθως δύο λουκ. Το ένα είναι πιο θηλυκό, με γούνινα παλτό από βιζόν ή αλεπού. Το άλλο είναι πιο casual, με ένα πουπουλένιο τζάκετ, που σε κρατάει πολύ ζεστό και είναι πιο φθηνό από ένα γούνινο παλτό», λέει η Μπι.

Το παλτό κοστίζει 3.000 δολάρια, ενώ το πουπουλένιο 500. Το λουκ ολοκληρώνεται με καπέλο από γούνα αρκτικής αλεπούς. 

Η Κιούν εξήγησε ότι τα πλεκτά «απλώς δεν είναι αρκετά ζεστά για τον χειμώνα εδώ. Εκτός από το ότι καλύπτει το κεφάλι της, φοράει επίσης γάντια και φροντίζει να σκεπάζει και το πρόσωπό της. Διαφορετικά, τα εκτεθειμένα μέρη θα παγώσουν». 

Η αδελφή της Κιούν πήγε στην αγορά, όπου οι πωλητές ντύνονται με χοντρά ρούχα.

Η YouTuber συμβουλεύει τον κόσμο να μην φορά γυαλιά όταν βγαίνει έξω. «Σε τόσο μεγάλο κρύο, είναι καλύτερο να μη φοράτε γυαλιά όταν βγαίνετε έξω», είπε. «Το μέταλλο παγώνει και κολλάει στο πρόσωπό σας, καθιστώντας δύσκολο να τα βγάλετε χωρίς να σκίσετε» δέρμα, πρόσθεσε.

Στην πόλη αυτής της Σιβηρίας η θερμοκρασία πέφτει πολύ, φτάνοντας τους -50 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο, αλλά μπορεί να αγγίξει τους -70, όταν η μέρα είναι ιδιαίτερα κρύα.

«Πέντε έως δέκα λεπτά στον καθαρό αέρα μπορεί να είναι αρκετά για να προκαλέσουν κόπωση, πόνο στο πρόσωπο και μακροχρόνιους πόνους στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Τα 20 λεπτά είναι το σημείο στο οποίο ακόμη και ο πιο ανθεκτικός κάτοικος της Γιακουτία πιστεύει ότι μπορεί να περάσει έξω στο κρύο», αναφέρει, μιλώντας ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να μείνουν έξω πολλή ώρα.

Η πόλη έχει ένα «αξιοπρεπές δίκτυο συγκοινωνιών, που λειτουργεί ακόμη και στο ακραίο κρύο» με τους πολίτες να χρησιμοποιούν συχνά το λεωφορείο για τις μετακινήσεις τους. Από την άλλη, όσοι επιλέγουν να μετακινηθούν με το αυτοκίνητό τους, πρέπει να σταθμεύουν σε θερμαινόμενα γκαράζ με μια κουβέρτα να τυλίγει την μηχανή.

Και τι τρώνε;

Σε άλλο βίντεο, η YouTuber αναφέρει τι τρώνε οι κάτοικοι της πόλης. «Η κουζίνα της Γιακουτίας αποτελείται από γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι και άγρια μούρα», είπε. «Το κρέας και τα ψάρια τρώγοντα συχνά ωμά, σε ελαφρώς κατεψυγμένη κατάσταση».

Στην πόλη δεν μπορούν να καλλιεργηθούν φρούτα και λαχανικά, με την κουζίνα να έχει προφανώς επιρροές από το κλίμα. 

«Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Γιακουτίας είναι το stroganina -μακριές, λεπτές φέτες παγωμένων ψαριών των παγωμένων ποταμών της Ακρτικής», εξηγεί. «Όταν είναι η ώρα του τεμαχισμού, κρατάμε το ψάρι κάθετα και το χαράσσουμε με μακριές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ένα παραδοσιακό μαχαίρι της Γιακουτίας. Η γεύση είναι πολύ απαλή, φρέσκια, παγωμένη και είναι πολύ θρεπτικό», λέει. «Μια άλλη λιχουδιά είναι το κατεψυγμένο ωμό κρέας αλόγου και το συκώτι του». 

«Από όλα τα είδη κρέατος, μόνο εκείνο του πουλαριού θεωρείται κατάλληλο για να καταναλωθεί ωμό. Αυτό είναι ένα πιάτο που βοήθησε τους προγόνους μου να επιβιώσουν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες», σημειώνει.
Αγαπημένο πιάτο της Κιούν είναι ο τηγανισμένος κυπρίνο, το «πιο νόστιμο, λιπαρό και θρεπτικό μέρος είναι το αυγοτάραχο». Για επιδόρπιο επιλέγουν το το «Kyercheh», από σαντιγί και κατεψυγμένα μούρα, τα οποία συλλέγονται το σύντομο καλοκαίρι.

Ένα παραδοσιακό ποτό είναι το Kumis, το γάλα φοράδας που έχει υποστεί ζύμωση. «Έχει μια μοναδική, ξινή γεύση με λίγο αλκοόλ», ανέφερε. «Σερβίρεται συνήθως κρύο, σε ένα παραδοσιακό κύπελλο». 

Κι όμως μαζεύουν πάγο για νερό

Σε άλλο βίντεό της, η Κιούν παρακολουθεί έναν κάτοικο που μαζεύει πάγο προκειμένου να βγάλει πόσιμο νερό για να έχει η κοινότητα τον χειμώνα.

Και αυτό γιατί οι αγροτικές περιοχές της πόλης δεν έχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού «επειδή υπάρχει ένα παχύ στρώμα σκληρού πάγου» και «οι σωλήνες παγώνουν τον χειμώνα».

«Η συγκομιδή πάγου είναι πολύ παλιά και έχει περάσει από γενιά σε γενιά», είπε. «Όλοι οι ντόπιοι συγκεντρώνονται για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον ως κοινότητα». 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, καθώς ο πάγος έχει πάχος περίπου 50 εκατοστά. Για να τον εξαγάγουν, ένα καμάκι εκτοξεύεται σε ένα μακρύ κομμάτι πάγου και κάποιος το τραβάει με επιδεξιότητα από την παγωμένη λίμνη, πριν το μεταφέρει σε ένα τρακτέρ.

«Πιθανότατα δεν σκέφτεστε ποτέ πως το νερό μπορεί να είναι πολύτιμο σε τόσο παγωμένα μέρη. Ακριβώς όμως όπως και σε μία έρημο, το πόσιμο νερό στα χωριά μας μπορεί να είναι πολύ πολύτιμο», και συνεχίζει: «Στην πραγματικότητα, μου αρέσει πολύ η γεύση του παγωμένου νερού και είναι πολύ καλύτερο από αυτό της βρύσης. Κανονικά, στη Γιακουτία δεν πίνουμε το νερό της βρύσης γιατί έχει γεύση χλωρίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Διεθνή / Κλιματική κρίση: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπερνούν τα ορυκτά καύσιμα – Νέα εποχή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποιεί: Τα ορυκτά καύσιμα φτάνουν στο τέλος τους. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ήδη φθηνότερες και αποτελούν τη μόνη βιώσιμη λύση για σταθερή, καθαρή και προσιτή ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι κερδοσκόποι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Διεθνή / Γάζα: Οι κερδισμένοι πίσω από το μη κερδοσκοπικό σχέδιο βοήθειας ΗΠΑ-Ισραήλ

Σε τέσσερις πρόχειρες αποθήκες στη Γάζα, το Gaza Humanitarian Foundation μοιράζει τρόφιμα υπό αυστηρή ασφάλεια – αλλά οι νεκροί και οι ρίψεις ευθυνών θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο Ισραήλ, ΗΠΑ & Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Διεθνή / Υπό την προεδρία Τραμπ, η Συνοριoφυλακή των ΗΠΑ συλλαμβάνει μετανάστες μακριά από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Η κυβέρνηση Τραμπ στέλνει τους συνοριοφύλακες σε πόλεις μακριά από τα σύνορα, αλλά η πρακτική αυτή προκαλεί ανησυχίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητές τους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Διεθνή / Ο Τραμπ άφησε ένα κενό εξουσίας στον ΟΗΕ και η Κίνα θέλει να το εκμεταλλευτεί

Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της σε οργανισμούς του ΟΗΕ όπως ITU και WHO, προσλαμβάνει προσωπικό, δημιουργεί συμμαχίες και χρηματοδοτεί, με στόχο την προώθηση της ατζέντας της στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων UN80
LIFO NEWSROOM
Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Διεθνή / Τα μυστικά της αλχημείας: Εταιρεία πυρηνικής σύντηξης σχεδιάζει να μετατρέψει τον υδράργυρο σε χρυσό

Η αμερικανική startup Marathon Fusion, που χρησιμοποιεί πυρηνική σύντηξη, προτείνει μέσω «πυρηνικής μετατροπής» να παράγει χρυσό από υδράργυρο – με στόχο κέρδη αξίας όσο και η παραγόμενη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ζητούν κατάθεση από την καταδικασμένη συνεργό του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ

Η επικοινωνία με τη νομική ομάδα της Μάξγουελ έγινε κατόπιν εντολής της υπουργού Δικαιοσύνης Παμ Μπόντι, με σκοπό να εξεταστεί εάν είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές
LIFO NEWSROOM
Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Διεθνή / Εξάρθρωση κυκλώματος σωματεμπορίας στην Ισπανία – 37 συλλήψεις και 162 γυναίκες σε καθεστώς προστασίας

Οι χώροι όπου εκτυλισσόταν η εκμετάλλευση παρουσιάζονταν ως νόμιμα ινστιτούτα μασάζ, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούσαν ως παράνομοι οίκοι ανοχή
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ: Ο Μολδαβός ολιγάρχης, oι επιχειρήσεις στην Τουρκία και ο Ερντογάν

Μέσω εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, η οικογένεια του Μολδαβού ολιγάρχη επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις και τις νομικές υποθέσεις διεθνώς
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ