Πώς βλέπει η Ρωσία την επίσκεψη Ομπάμα σε Αθήνα και Γερμανία

Πώς βλέπει η Ρωσία την επίσκεψη Ομπάμα σε Αθήνα και Γερμανία Facebook Twitter
0


Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης επιδιώκει από τη μια πλευρά να εμπεδώσει τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε κείνες τις χώρες που δεν ήταν πάντα «πιστές», όπως η Ελλάδα, η Σλοβακία και ορισμένες άλλες κατά καιρούς, σχολιάζει με δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίτ Σλούτσκι.


Για μένα, τονίζει, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς και γιατί ξεκινάει από την Αθήνα. Εκτιμώ ότι, απ΄ την άλλη, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος θα ήθελε να δώσει και μια νότα ενίσχυσης στην πανατλαντική επίδραση ανάμεσα και σε πολιτικές δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα που δεν είχαν ιδιαίτερα φιλοαμερικανική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, με την επίσκεψή του στο Βερολίνο προτίθεται, προφανώς, να στηρίξει και να ευχαριστήσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που προώθησαν την αμερικανική πολιτική σε όλα μέσα στην Ευρώπη, πριν απ΄ όλα την καγκελάριο Μέρκελ και άλλου πολιτικούς της σημερινής Γερμανίας.


Κάθε απερχόμενος, συνεχίζει ο κ. Σλούτσκι, θα έκανε μια περιοδεία σε χώρες- κλειδιά, όπως είναι ο ευρωπαϊκός χώρος για τις ΗΠΑ. Εκεί που η αμερικανική επιρροή ήταν υψηλή, η επίσκεψή του θα έχει το χαρακτήρα της επικύρωσης και συνέχισης αυτής της πολιτικής, μαζί και του επιθετικού χαρακτήρα της και του μονοπολικού τρόπου θεώρησης των πραγμάτων. Εκεί που η πολιτική αυτή αμφισβητείται και προβληματίζει, θα επιδιώξει να βρει τρόπους επαναφοράς της.


Τώρα, πως θα συνεχίσουν να ενεργούν στη διεθνή σκηνή οι ΗΠΑ με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία, μαζί και σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, εκτιμώ ότι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη Μόσχα, αλλά κυρίως από το πώς θα προσεγγίσει το θέμα η ομάδα του Τράμπ, όπως είχαμε μέχρι τώρα την ομάδα του Ομπάμα, χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία στη διμερή συνεργασία.


Συμπερασματικά, δεν πρόκειται να προσεγγίσουμε την περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη, σαν κάτι περισσότερο από αυτό που είναι, καταλήγει στην αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM