ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος «παρέκαμψε» την Αριστερά και διόρισε Πρωθυπουργό τον Κοέλιο

Πορτογαλία: Ο Πρόεδρος «παρέκαμψε» την Αριστερά και διόρισε Πρωθυπουργό τον Κοέλιο Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας ξαναδιόρισε χθες τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν το κόμμα του νικητή χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ - το οποίο είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ - και οι Κομμουνιστές κέρδισαν συνολικά 122 από τις 230 έδρες της βουλής, συγκρινόμενες με τις 107 το κεντροδεξιού συνασπισμού.

Μετά την αποτυχία συνομιλιών μεταξύ του Κοέλιο και του Κόστα για σχηματισμό κυβέρνησης, ο συντηρητικός πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα δήλωσε σε διάγγελμα στην τηλεόραση, "Έχω διορίσει τον κ. Κοέλιο ως πρωθυπουργό γιατί ηγείται ενός συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου."

Αναλυτές προειδοποίησαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην επιβιώσει. Αν τα τρία αριστερά κόμματα μαζί με τους Πράσινους καταφέρουν να επισημοποιήσουν μια βουλευτική ένωση - πράγμα το οποίο πλησιάζει να γίνει, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης - οι μέρες της κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι ήδη μετρημένες.

Η απόφαση του προέδρου να στραφεί στον Κοέλιο πρώτα "θα κοστίσει στη χώρα πολύ χρόνο γιατί το άτομο που έχει διοριστεί πρωθυπουργός αναπόφευκτα θα ανατραπεί από το κοινοβούλιο," είπε ο σοσιαλιστής βουλευτής Χοάο Σοάρες.

Ο πρόεδρος Σίλβα αναγνώρισε την πιθανότητα αυτή, λέγοντας ότι "η τελευταία λέξη τώρα ανήκει στη βουλή" και προσθέτοντας ότι η απόρριψη του προγράμματος της κυβέρνησης από μια απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών θα εξαναγκάσει τη νέα κυβέρνηση σε παραίτηση.

Τώρα ο Κοέλιο πρέπει να ορίσει την κυβέρνησή του και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του μέσα σε 10 μέρες από τη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση.

Προτού την ανακοίνωσή του Σίλβα χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε ανησυχία για την πιθανότητα να κυβερνήσει την Πορτογαλία μια σοσιαλιστική κυβέρνηση με υποστήριξη της σκληρής αριστεράς. Αν γίνει αυτό, είπε σε δηλώσεις του ενώ προσερχόταν στην ετήσια συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), "θα είναι η πρώτη φορά στη δημοκρατική ιστορία της Πορτογαλίας που το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές δεν κυβέρνησε."

Αντίστοιχα στην Ισπανία, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν συμμαχήσουν με το νέο κόμμα ενάντια στη λιτότητα, το Ποδέμος, άλλο ένα αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το νέο κεντροδεξιό κόμμα Θιουδαδάνος.

Στο ίδιο συνέδριο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι μια τέτοια σοσιαλιστική συμμαχία στην Πορτογαλία θα ήταν "πολύ αρνητική" εξέλιξη.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM