Η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού σαρώνει στη Λισαβόνα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ανησυχητική αύξηση μολύνσεων. 

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας η μετάλλαξη Δέλτα- που εντοπίστηκε αρχικά στην Ινδία- αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, ενώ παραμένει σε επίπεδο κάτω του 15% στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

 

Η μετάλλαξη Άλφα, που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

 

Χθες, για τέταρτη συνεχή ημέρα, η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Ο ημερήσιος απολογισμός έχει επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown. 

 

Την ίδια ώρα, περίπου 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι- από τα συνολικά 10 εκατ.- έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. Αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μικρή αύξηση στις νοσηλείες, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους, καθώς οι πιο ηλικιωμένοι έχουν εμβολιαστεί. 

 

Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα σαββατοκύριακα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters