Πορτογαλία: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας

Πορτογαλία: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Βουλή της Πορτογαλίας υπερψήφισε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας για ασθενείς που είναι σε τελικό στάδιο, η έβδομη χώρα παγκοσμίως που προχωρά σε αυτό το βήμα.

Οι πολίτες από 18 ετών και άνω θα μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια για τον τερματισμό της ζωής τους, εάν βρίσκονται σε τελικό στάδιο ασθένειας και υποφέρουν από διαρκείς και αφόρητους πόνους, εκτός αν κρίνεται ότι δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Αυτό θα επιτρέπεται μόνο σε υπηκόους της χώρας και νόμιμους κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθεί πολίτες άλλων χωρών να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία προκειμένου να λάβουν ιατρική βοήθεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Πλέον ο συγκεκριμένος νόμος περνά στα χέρια του προέδρου της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, για την τελική έγκρισή του. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί την ψήφο του κοινοβουλίου.

Κάποιοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που επελέγη για την ψηφοφορία και το κόμμα της αντιπολίτευσης PSD σχολίασε ότι λόγω της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα υπάρχει «μεγάλο άγχος και φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους για ζητήματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε επιστολή προς τη Βουλή δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της χώρας- τα οποία έχουν πληγεί σφοδρά από τον κορωνοϊό- ανέφεραν ότι «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Από την άλλη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος PAN, Ινές Ρεάλ, είπε στη Βουλή: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα... για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό με τη νομοθετική διαδικασία που έχει στόχο να επιτρέψει την ευθανασία σε εκείνους που υποφέρουν».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ