Την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σε ανάρτησή του δε, στο Twitter ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών στέλνει σαφές μήνυμα για αποκλιμακωση των εντάσεων που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

 

 «(Είχαμε μία) Έγκαιρη συνομιλία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο σήμερα σχετικά με την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Αξιωματούχος.

 

Πομπέο και Τσαβούσογλου συναντήθηκαν διά ζώσης νωρίτερα σήμερα στην Δομινικανή Δημοκρατία.

 

 

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων από τα προκλητικά βήματα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς» ανέφερε ωστόσο, μεταξύ άλλων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτηση του στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Μάικ Πομπέο.

 

 

Συνάντηση Πομπέο- Δένδια

 

Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε προχθές και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια. Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

 

Αυτό, κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας, είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

 

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι' αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς».

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το CNN, o Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργο Εξωτερικών τόνισε ότι η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ισχυρή και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης.