Πολωνία: Συνελήφθη άνδρας για βιασμό 19χρονης από την Ουκρανία - Φόβοι για κυκλώματα trafficking

Πολωνία: Συνελήφθη άνδρας για βιασμό 19χρονης από την Ουκρανία - Φόβοι για κυκλώματα trafficking Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ένας άνδρας συνελήφθη στην Πολωνία ως ύποπτος για τον βιασμό μιας 19χρονης που πέρασε τα σύνορα από την Ουκρανία, δελεάζοντάς την αφού της προσέφερε κατάλυμα.  

«Συνάντησε το κορίτσι προσφέροντας τη βοήθειά του μέσω του διαδικτύου», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση. «Δραπέτευσε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δε μιλούσε πολωνικά. Εμπιστεύτηκε έναν άντρα που της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να τη στεγάσει. Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν δόλια χειραγώγηση».

Ένας άλλος άνδρας φέρεται να υποσχέθηκε σε 16χρονο κορίτσι «να του βρει δουλειά», αν και στην προκειμένη περίπτωση, οι αρχές παρενέβησαν άμεσα. Σε μια άλλη περίπτωση μέσα σε καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα της Πολωνίας, ένας άνδρας πρόσφερε βοήθεια μόνο σε γυναίκες και παιδιά, δημιουργώντας υποψίες για τα κίνητρά του και τραβώντας την προσοχή των αρχών.

Καθώς εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά φεύγουν από τα σύνορα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, αυξάνονται οι ανησυχίες για το πώς θα προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πρόσφυγες από το να γίνουν στόχοι διακινητών ανθρώπων ή να γίνουν θύματα άλλων μορφών εκμετάλλευσης.

«Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Τζουνγκ-αχ Γκέντινι Γουίλιαμς, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα σύνορα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία. «Πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν πιθανούς κινδύνους για την εμπορία ανθρώπων αλλά και τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη των καταστάσεων που οι άνθρωποι όπως οι διακινητές […] προσπαθούν να εκμεταλλευτούν», είπε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη που αποτελεί τη μαζικότερη φυγή ανθρώπων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παραμεθόριων κρατών της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, ιδιώτες πολίτες και εθελοντές προσφέρουν βοήθεια σε όσους Ουκρανούς φεύγουν από τη χώρα. Από δωρεάν καταφύγιο έως δωρεάν μεταφορά, ευκαιρίες εργασίας και άλλες μορφές βοήθειας.

Ωστόσο, η αστυνομία στο Βερολίνο προειδοποίησε τις γυναίκες και τα παιδιά σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα ουκρανικά και ρωσικά να μην αποδεχτούν προσφορές διανυκτερεύσεων και τα προέτρεψε να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο.

Το Migration Data Portal σημειώνει ότι ανθρωπιστικές κρίσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με συγκρούσεις, «μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες τάσεις εμπορίας και να δημιουργήσουν νέες». Επιπλέον, τονίζεται ότι οι διακινητές μπορούν να ευδοκιμήσουν στην «αδυναμία των οικογενειών και των κοινοτήτων να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους».

Αξιωματούχοι ασφαλείας στη Ρουμανία και την Πολωνία δήλωσαν ότι αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών με πολιτικά είναι σε επιφυλακή για εγκληματικά στοιχεία στην υποδοχή των προσφύγων.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM