Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για τη Δημοκρατία

Πολωνία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για τη Δημοκρατία Facebook Twitter
0

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν για μία ακόμη φορά σήμερα τους δρόμους της Βαρσοβίας και άλλων 20 μεγάλων πόλεων της Πολωνίας για να «υπερασπιστούν τη Δημοκρατία» που θεωρούν ότι απειλείται από τους συντηρητικούς του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, οι οποίοι κυβερνούν την χώρα εδώ και ένα μήνα.

«Θα υπερασπισθούμε τη Δημοκρατία», «θα υπερασπισθούμε το Σύνταγμα», «θα υπερασπισθούμε το (Συνταγματικό) Δικαστήριο» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν πολλές χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, όπου το κυβερνών κόμμα του Κατσίνσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη (PIS) έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Νόμος και Δικαιοσύνη που  ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και την προεδρία, και το μόνο που ”διέφευγε» της εξουσίας του ήταν το Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Απολαμβάνουμε τις ελευθερίες μας και θα πολεμήσουμε για να τις υπερασπιστούμε» δήλωσε ο Ματέους Κιγιόβσκι, ιδρυτής της Επιτροπής Προάσπισης της Δημοκρατίας (KOD), ενός κινήματος πολιτών που συστάθηκε για να αντιταχθεί στις απόπειρες πολιτικοποίησης από το κυβερνών κόμμα του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρισκόταν και αντικομμουνιστές, μέλη της Αλληλεγγύης του Βαλέσα, που δήλωσαν ότι φοβούνται για τη δημοκρατία για τις κινήσεις του Κατσίνσκι.

Ένας αξιωματούχος της δημοτικής αρχής της Βαρσοβίας έκανε λόγο για 20.000 διαδηλωτές.

Το κίνημα KOD διοργάνωσε διαδηλώσεις στις πολλές μεγάλες πόλεις, ιδίως στο Λούμπλιν (ανατολικά), το Γκντασκ (βόρεια) και το Πόζναν (δυτικά).

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ο αριθμός των διαδηλωτών στο Πόζναν υπολογίζεται σε 4.000, όπως και στο Γκντανσκ.

Η σύγκρουση σχετικά με το Σύνταγμα της Πολωνίας ξέσπασε όταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), το οποίο κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, διόρισε πέντε νέα μέλη επί του συνόλου των 15 στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα επικρίσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης αλλά και απλών πολιτών.

Το περασμένο Σάββατο, 50.000 διαδηλωτές είχαν βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM