Η πιο βαθιά πισίνα για καταδύσεις του κόσμου άνοιξε αυτό το σαββατοκύριακο στην Πολωνία, κοντά στη Βαρσοβία.

 

Το Deepspot, με βάθος 45,5 μέτρα, έχει τεχνητές υποβρύχιες σπηλιές, ακόμη και ένα «ναυάγιο», για να το εξερευνήσουν οι δύτες. Περιέχει 8.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή την 20πλάσια ποσότητα σε σύγκριση με μια συνηθισμένη πισίνα 25 μέτρων.

 

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κατασκευαστεί και απαιτήθηκαν περίπου 5.000 κυβικά μέτρα μπετόν, ενώ κόστισε σχεδόν 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης στα σχέδια είναι ένα ξενοδοχείο, από τα δωμάτια του οποίου θα μπορεί να δει κανείς τους δύτες σε βάθος 5 μέτρων.

 

 

 

Μέχρι τώρα η πιο βαθιά πισίνα του κόσμου ήταν στο Μοντεγκρότο Τέρμε, στην Ιταλία, με βάθος 42 μέτρα. Όμως, στη Βρετανία ήδη κατασκευάζεται το Blue Abyss, μια πισίνα με βάθος 50 μέτρα, που σχεδιάζεται να ανοίξει το 2021.

 

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες πισίνες, το Deepspot μπορεί να λειτουργεί παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην Πολωνία, επειδή αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο στο οποίο γίνονται μαθήματα. Την πρώτη ημέρα το επισκέφθηκαν περίπου μια ντουζίνα πελάτες, ανάμεσά τους 8 έμπειροι δύτες που ήθελαν να δώσουν εξετάσεις για να γίνουν εκπαιδευτές.

 

Pierwszy dzień otwarcia już za nami! 🥳🍾 Nasz pierwszy klient wyglądał na zadowolonego 🤩, a jak Wam podoba się końcowy...

Δημοσιεύτηκε από Deepspot στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

 

«Δεν υπάρχουν υπέροχα ψάρια ή κοραλλιογενείς ύφαλοι, οπότε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη θάλασσα, αλλά σίγουρα είναι ένα καλό μέρος για να μάθεις και να εκπαιδευτείς, προκειμένου να κάνεις με ασφάλεια καταδύσεις στη θάλασσα», είπε ο 39χρονος Πρζέμισλαβ Κάπτσρζακ εκπαιδευτής καταδύσεων. «Και είναι διασκεδαστικό! Είναι σαν νηπιαγωγείο για δύτες!», συμπλήρωσε.

 

Η πισίνα θα χρησιμοποιείται επίσης από την πυροσβεστική και τον στρατό «Υπάρχουν πολλά σενάρια για εκπαίδευση και επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικό εξοπλισμό», δήλωσε ο διευθυντής του Deepspot, Μίκαλ Μπραζίνσκι.

 

 

Με πληροφορίες από AFP