Pοlitico: Ο Ερντογάν βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο στις εκλογές της Τουρκίας, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Ο Ερντογάν βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο στις εκλογές της Τουρκίας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα Facebook Twitter
Φωτ.:Unsplash
0

Την εκτίμηση πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενόψει των εκλογών στην Τουρκία μετατρέψει την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε αποδιοπομπαίο τράγο συμμερίζονται πολλές διεθνείς αναλύσεις.

Σε σχετικό άρθρο του το Politico σημειώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ότι υπονομεύουν τις οικογενειακές αξίες για να αποπροσανατολίσει από τις αποτυχίες του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα στην οικονομία.

Για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Τουρκίας αντιπροσωπεύει «αποκλίνουσες δομές» και έναν «ιό της αίρεσης».

Ενόψει των εκλογών, έχει αυξήσει τις ύβρεις του κατά της ομοφυλοφιλίας, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τη συντηρητική ισλαμιστική βάση του. Σχεδόν σε κάθε ομιλία του κατά την προεκλογική εκστρατεία κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες και ότι έχει ως εντολοδόχους ισχυρά δίκτυα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Μερικές φορές μάλιστα χρησιμοποιεί υπονοούμενα ότι αυτά διοικούνται από πηγές στο εξωτερικό. 

«Το Κόμμα ΑΚ δεν υπήρξε ποτέ υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+», διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στο κυβερνών κόμμα του. «Πιστεύουμε στην ιερότητα της οικογένειας. Η οικογένεια είναι ιερή».

Προσθέτοντας μια απειλητική νότα, συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να θάψουμε αυτούς τους υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ+ στην κάλπη;».

Πώς εξηγείται η ομοφοβική στάση Ερντογάν

Σε κάποιο βαθμό, η ομοφοβική εστίαση της προεκλογικής εκστρατείας του είναι εύκολα εξηγήσιμη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εγκαταλείπεται όλο και περισσότερο από τους αρχικούς υποστηρικτές του, αναγκάζεται να σχηματίσει συμμαχίες και συνεργασίες με πιο ακραίους ισλαμιστές στις φετινές εκλογές.

Αλλά ακόμη και έτσι, η γλώσσα του μυρίζει εμμονή, αναφέρει το Politico, και προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις πιο πιεστικές «ασθένειες» της χώρας συμπεριλαμβανομένης της χιονοστιβάδας της κρίσης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού.  

Οι τακτικές αντιπερισπασμού του Ερντογάν

Η Φουλντέν Εργκέν, συντάκτρια του Velvele.Net, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συζήτησης για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την πανταχού παρούσα προπαγάνδα του Ερντογάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη φετινή εκστρατεία.

Εκτίμησε ότι οι επιθέσεις ήταν μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί το πόσο λίγες απαντήσεις στα βαθιά προβλήματα της Τουρκίας έχει πλέον το κόμμα ΑΚ.

«Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο στερημένοι από πολιτικές και θα μιλούσαν μόνο για ΛΟΑΤΚΙ+», είπε. «Η συμμαχία δεν έχει πια πολλά να δώσει στον κόσμο», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον συντηρητικό συνασπισμό που στηρίζει τον απερχόμενο Τούρκο πρόεδρο. «Δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Δεν τους έχει απομείνει καμία πολιτική, βλέπω αυτή την εκστρατεία ως ήττα», υποστηρίζει η ίδια.

Μπορεί να κερδίσει ο Ερντογάν;

Αν και μπορεί να έχει ξεμείνει από ιδέες, ο Ερντογάν μπορεί ακόμα να κερδίσει, λέει το Politico. Και αυτό αποτελεί πλέον σοβαρή ανησυχία για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η ζωή είναι ήδη δύσκολη και θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη. Οι σημαίες των ΛΟΑΤΚΙ+ απαγορεύονται, οι συγκεντρώσεις εμποδίζονται αυθαίρετα από την κυβέρνηση και οι συμμετέχοντες στις παρελάσεις υπερηφάνειας δέχονται τακτικά επιθέσεις ή συλλαμβάνονται από την αστυνομία.

Ο Ερντογάν βρήκε αποδιοπομπαίο τράγο στις εκλογές της Τουρκίας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα Facebook Twitter
Φωτ.:Unsplash

Ο φόβος είναι ότι οι οργανώσεις τους θα μπορούσαν τώρα να καταστούν παράνομες και - στη χειρότερη περίπτωση - ότι οι διατάξεις για την προστασία της οικογένειας θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να θέσουν εκτός νόμου την ίδια την ομοφυλοφιλία.

Οι ακτιβιστές λένε ότι αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η βία θα μπορούσε να ακολουθήσει τη ρητορική μίσους του.

Ένας από τους κινδύνους είναι ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους νόμους ασφαλείας για να πατάξει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρώντας αυτές ως μέρος μιας ξένης συνωμοσίας. Η κυβέρνηση παίζει με τις αντιλήψεις ότι «οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μπορούν να είναι από την Τουρκία», δήλωσε η Φουλντέν Εργκέν.   

Ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα για τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ήταν η αποχώρηση της Τουρκίας το 2021 από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει ως στόχο την πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που σκοτώνει τουλάχιστον μία γυναίκα κάθε μέρα στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία από το Monument Counter, έναν ιστότοπο που μνημονεύει τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από την ενδοοικογενειακή βία, 824 γυναίκες έχουν σκοτωθεί μόνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η ισότητα των φύλων είναι μια άλλη αποτυχία σε όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας. Σύμφωνα με την Πλατφόρμα Γυναικών για την Ισότητα στην Τουρκία, μόλις 117 γυναίκες βουλευτές πρόκειται να εκλεγούν στο κοινοβούλιο της Τουρκίας με τις 600 έδρες.

Η πρώτη τρανς γυναίκα υποψήφια

Η Zeynep Esmeray Özadikti, η οποία είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς εδώ και 30 χρόνια, φαίνεται ότι θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή την τάση. Κατεβαίνει στις εκλογές με το Κόμμα Εργαζομένων της Τουρκίας και είναι η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα υποψήφια με πολλές πιθανότητες να μπει στο κοινοβούλιο.

Σε ένα καφέ στο Κούρτουλους, μια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός τρανς ψηφοφόρων, η ίδια δήλωσε στο Politico ότι, αν εκλεγεί, θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια στις διακρίσεις, τα εγκλήματα μίσους και τη βία. «Λαμβάνω πολύ θετικά σχόλια στο δρόμο», δήλωσε. «Αν μπορούμε να το κρίνουμε κοιτάζοντας τους δρόμους, τότε σίγουρα θα μπω στο κοινοβούλιο» σημειώνει.

Εάν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η Zeynep Esmeray Özadikti πιστεύει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μια πιο θρησκευτικά συντηρητική κατεύθυνση, στοχεύοντας ακόμη και στη θέσπιση του νόμου της Σαρία.

Η Εργκέν συμφωνεί μαζί της. Φοβάται ότι το άρθρο 10 του συντάγματος της Τουρκίας - που παρέχει κάποια αόριστη προστασία στην ισότητα των φύλων- μπορεί να παραποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την πιθανή ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου», λέει. «Αν κερδίσουν, θα το κάνουν».

Η στάση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Παρόλα αυτά, ο φόβος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σημαίνει ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αισθάνεται απόλυτα προστατευμένη από την αντιπολίτευση, της οποίας ο υποψήφιος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει του πρώτου γύρου της Κυριακής.

Η Εργκέν πιστεύει ότι τα δεξιά κόμματα στο πλαίσιο της ευρύτατης συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πιέσεις για να κάνουν τη ζωή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πιο δύσκολη.

Ο ίδιος ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλουείναι εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός στις δηλώσεις του περί ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε εύκολα να στρέψει το θέμα εναντίον του.

Είναι, ωστόσο, προσηλωμένος σε μια πορεία προς τους κανόνες της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκε για τη στάση του από το Politico, δήλωσε: «Υπερασπιζόμαστε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι κοινό μας καθήκον να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το απαιτεί η δημοκρατία. Δεν μπορείς να αποξενώνεις τους ανθρώπους με βάση τις πεποιθήσεις, την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής τους, πρέπει να σέβεσαι τους πάντες».

«Είμαι πιο αισιόδοξη για τους ανθρώπους, όχι για τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε τέλος η Εργκέν, ενώ η Zeynep Esmeray Özadikti πρόσθεσε: «Έχω δει πολλούς Ερντογάν στη ζωή μου. Αν κερδίσει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα τον αντιμετωπίσω και θα του πω να με σκοτώσει».

Με πληροφορίες από Politico  

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ