ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Politico: Η Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Τουρκία επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μετά τις εγγυήσεις οικονομικής υποστήριξης που έλαβε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συζητήσεις με τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, σύμφωνα με το Politico. 

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε την επικύρωση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έπειτα από χρόνια που αρνούνταν να κάνει το τελευταίο βήμα για τη Συμφωνία που υπέγραψε το 2015. 

Αυτή η εξέλιξη ήρθε έπειτα από συμφωνία επί της αρχής να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τις εκπομπές αερίων. Το deal επετεύχθη ανάμεσα στην Άγκυρα και αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Politico. 

Οι πηγές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν οι κυβερνήσεις ή οι αναπτυξιακές τράπεζες είναι η πηγή της χρηματοδότησης. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε η μία πηγή. Η Βρετανία επίσης ενεπλάκη στις συζητήσεις, αλλά υπέγραψε τη συμφωνία. 

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC) ανέφερε ότι «με χαρά θα υποστηριχθεί η Τουρκία, καθώς επέλεξε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού», αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν είναι σωστό πως δόθηκε υπόσχεση για κονδύλια του IFC προκειμένου να γίνει αυτό». 

Για χρόνια η Τουρκία αρνούνταν να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, ζητώντας να αναγνωριστεί ως αναπτυσσόμενη χώρα, στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Κάτι που θα της έδινε το δικαίωμα για μεγαλύτερο μερίδιο από συγκεκριμένα κλιματικά κονδύλια.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε- μετά την επικύρωση- ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία ως «αναπτυσσόμενη χώρα». Όμως, καμία από τις πηγές που μίλησαν στο Politico για το deal με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις τράπεζες δεν ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα αλλάξει το στάτους της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM