Θα μπουν κανόνες στο Airbnb; Ευρωβουλευτές και πόλεις πιέζουν την Κομισιόν για ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Θα μπουν κανόνες στο Airbnb; Ευρωβουλευτές και πόλεις πιέζουν την Κομισιόν για ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις Facebook Twitter
0

Οι αναβολές της Κομισιόν, σε ό,τι αφορά πολυαναμενόμενους κανόνες για πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπως η Airbnb, προκαλεί εκνευρισμό σε ευρωβουλευτές και ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με το Politico. 

Δεκάδες ευρωβουλευτές και περισσότερες από 10 πόλεις κάλεσαν την Κομισιόν- με επιστολή που έστειλαν στις 14 Ιουλίου- να προχωρήσει «επειγόντως» με τη λεγόμενη πρωτοβουλία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Υπάρχει ανησυχία ότι η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα απασχολημένη με τη λεγόμενη οριζόντια νομοθεσία, όπως για τον ψηφιακό ανταγωνισμό και την εποπτεία περιεχομένου, με συνέπεια να παραμένουν δευτερευούσης σημασίας οι κανόνες που αφορούν συγκεκριμένους τομείς. 

Με τους νέους κανονισμούς για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Κομισιόν θα μπει σε μια συζήτηση που επί χρόνια κατά κύριο λόγο γίνεται σε πόλεις, δικαστήρια και χώρες μέλη της ΕΕ. Έρευνα που έγινε στην ΕΕ για λογαριασμό της Κομισιόν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο πέρυσι, για να προετοιμαστεί η πρωτοβουλία, έδειξε πόσο επίμαχο είναι το θέμα. Η έρευνα έλαβε 5.696 απαντήσεις, ασυνήθιστα υψηλός αριθμός. 

Πέρα από τις πλατφόρμες όπως οι Airbnb και Booking, ένας συνασπισμός πόλεων επίσης πήρε θέση για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων μεγάλοι πόλοι έλξης τουριστών, όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Βερολίνο. 

Θα μπουν κανόνες στο Airbnb; Ευρωβουλευτές και πόλεις πιέζουν την Κομισιόν για ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις Facebook Twitter

Έκτοτε, το χρονοδιάγραμμα για τους αναμενόμενους κανόνες είναι ρευστό. Αρχικά εμφανίστηκε στην ατζέντα της Κομισιόν για την 1η Ιουνίου, αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο. Επανεμφανίστηκε σε προσχέδιο ατζέντας της Κομισιόν, που επικαλείται το Politico, για τις 12 Οκτωβρίου, αλλά αφαιρέθηκε ξανά αργότερα. 

Τέτοιες συνεχιζόμενες καθυστερήσεις δοκιμάζουν τα νεύρα μιας ευρείας συμμαχίας ευρωβουλευτών, πόλεων και οργανώσεων. 

«Ανησυχούμε εξαιρετικά ότι η πρόταση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη λίστα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζεται να δρομολογηθούν έως τον Δεκέμβριο», ανέφεραν ευρωβουλευτές και πόλεις στην επιστολή στις 14 Ιουλίου προς την εκτελεστική αντιπρόεδρο Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν ήδη επηρεάσει τις τιμές κατοικιών και η τρέχουσα κρίση του κόστους διαβίωσης ρίχνει λάδι στη φωτιά, συμπλήρωσαν. 

«Οι τρέχουσες αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης, τα ενοίκια και τις τιμές ακινήτων βάζουν πολλά ευρωπαϊκά νοικοκυριά υπό κλιμακούμενη οικονομική πίεση», τονίζουν στην επιστολή. 

Υπογράφοντες την επιστολή και άλλοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι η Κομισιόν χρειάζεται κάποιο χρόνο για να καταλήξει πώς o κανονισμός θα συσχετιστεί με άλλους νόμους της ΕΕ, όπως για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων. 

Αρχικά υπήρχαν εκκλήσεις για να αντιμετωπιστούν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ένα θέμα της συζήτησης είναι εάν οι καταχωρήσεις που αψηφούν τους τοπικούς κανονισμούς θα πρέπει να θεωρούνται «παράνομο περιεχόμενο», το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι πλατφόρμες.

Ένα άλλο αντικείμενο διαμάχης είναι η πρόσβαση των πόλεων στα δεδομένα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι πόλεις υποστηρίζουν ότι χρειάζονται πρόσβαση σε κάθε είδους δεδομένα- όπως τα στοιχεία του οικοδεσπότη, τον αριθμό των κρεβατιών στο κατάλυμα, για πόσες νύχτες νοικιάζεται- προκειμένου να επιβάλλονται οι τοπικοί κανόνες. Όμως, οι πλατφόρμες λένε ότι τέτοια αιτήματα δεν είναι συμβατά με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων. 

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι σχεδιάζεται το φθινόπωρο να υιοθετηθεί μια πρωτοβουλία που θα επικεντρώνεται «στα ζητήματα διαφάνειας στον τομέα των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων». 

Από την πλευρά της, η Airbnb ανέφερε πως 4 στους 10 οικοδεσπότες δηλώνουν ότι η φιλοξενία τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το κόστος διαβίωσης που αυξάνεται. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το έργο της ΕΕ για την επικαιροποίηση των κανονισμών της και την απελευθέρωση των οφελών της φιλοξενίας και της ενιαίας αγοράς για περισσότερους Ευρωπαίους», ανέφερε ακόμη ανακοίνωση της πλατφόρμας. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY