Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Άντονι Μπλίνκεν για 5η φορά στη Μέση Ανατολή

Ο Άντονι Μπλίνκεν ξανά στην Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Στην Σαουδική Αραβία πρόκειται να φτάσει σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να προωθήσει την προσωρινή εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή θα είναι η πέμπτη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Οκτώβρη που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς. 

Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν έρχεται μετά τα αντίποινα των ΗΠΑ εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στην Συρία και το Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα επιτεθεί σε στόχους των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, στα πλαίσια της τελευταίας κλιμάκωσης της σύγκρουσης που εξαπλώνεται στη Μέση Ανατολή. 

Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται επίσης τη στιγμή που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δείχνει ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στο Ισραήλ και την κλιμακούμενη βία που ασκείται στον άμαχο πληθυσμό της Παλαιστίνης.  Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη (1.2.2024), ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ορισμένες κυρώσεις εναντίον των Ισραηλινών εποίκων που έχουν ασκήσει βία κατά των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης. 

Αυτή τη στιγμή είναι υπό συζήτηση μια πρόταση για εκεχειρία η οποία έχει συνταχθεί κατά τη διάρκεια συνομιλιών που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα στο Παρίσι. Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχε ο αρχηγός της CIA και αξιωματούχοι του Ισραήλ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.  

Σύμφωνα με πηγή φιλικά προσκείμενη της Χαμάς, η συμφωνία κατάπαυσης πυρός που συζητείται τώρα, θα σταματήσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας για έξι βδομάδες όποτε και η παραστρατιωτική οργάνωση θα απελευθερώσει ομήρους σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που βρίσκονται φυλακισμένοι. 

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM