Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για διακρίσεις προσφύγων «με βάση το χρώμα του δέρματος»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταγγελίες για διακρίσεις προσφύγων «με βάση το χρώμα του δέρματος» Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Καθώς το προσφυγικό «κύμα» απεγνωσμένων ανθρώπων από την Ουκρανία συνεχίζεται, υπήκοοι χωρών της Αφρικής και της Νότιας Ασίας καταγγέλλουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις.

Όπως αναφέρουν, χιλιάδες άνθρωποι από αυτές τις χώρες έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά σύνορα επειδή δίνεται προτεραιότητα μόνο σε Ουκρανούς. 

«Δεν επιτρέπουν σε κανένα μαύρο να περάσει τα σύνορα. [...] Ακόμα και όσοι έχουν παιδιά, δεν τους αφήνουν να μπουν. Μόνο γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία επιτρέπεται να εισέλθουν» αναφέρει πρόσφυγας εν μέσω αυξανόμενων καταγγελιών που μιλούν για διακρίσεις οι οποίες συνδέονται με την καταγωγή και το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων που προσπαθούν διαφύγουν από τη χώρα. 

Εικόνες που αναμεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ομάδες μαύρων προσφύγων, από τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική, συχνά φοιτητές, εγκλωβισμένους σε συνοριακούς σταθμούς χωρίς κατάλυμα ή φαγητό. Τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο γυρίστηκαν στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, αλλά παρόμοια εντοπίζονται και στα σύνορα με τη Σλοβακία.

Εκτός από τους πολίτες αφρικανικών χωρών, οι υπήκοοι των χωρών της Νότιας Ασίας βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι υπό τις ίδιες συνθήκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Ινδούς αντικυβερνητικούς φοιτητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάκριση των προσφύγων ανάλογα με την καταγωγή τους προκάλεσε αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtags «#AfricansInUkraine» και «#IndiansInUkraine».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τον εκτοπισμό «περισσότερων από 7 εκατομμυρίων» ανθρώπων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Με πληροφορίες από Courrier International

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ