Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα για να δικαιολογήσει την εισβολή»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα για να δικαιολογήσει την εισβολή» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία σε μια παραπλανητική επίθεση για να δώσει μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει μια ευρύτερη χρήση τέτοιων όπλων στον πόλεμο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα με χιλιάδες νεκρούς, περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολιορκημένες πόλεις κάτω από ανελέητους βομβαρδισμούς.

«Πιστεύουμε ότι χημικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια παραπλανητική επίθεση για να δοθεί μια εκ των υστέρων αιτιολόγηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ένας από τους αξιωματούχους. «Το πλαίσιο στο οποίο το εξετάσαμε είναι από μια οπτική παραπλανητικής επίθεσης. Σαφώς, ενώ οι Ρώσοι είναι πολύ πιθανό να έχουν ικανότητα χρήσης χημικών όπλων, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε αυτό το σημείο σε μια μεγάλη κλιμάκωση της τρέχουσας εμπόλεμης σύρραξης».

Τα σχόλια έγιναν αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν αυτή την εβδομάδα τις νέες ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουάσινγκτον λειτουργεί εργαστήρια βιολογικού πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς «γελοίους» και είπαν ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει το έδαφος για τη χρήση ενός χημικού ή βιολογικού όπλου.

«Νεκρός Ρώσος υποστράτηγος»

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας τρίτος Ρώσος υποστρατηγός σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία. Πιθανότατα έχουν αναπτυχθεί περίπου 20 Ρώσοι υποστράτηγοι στην Ουκρανία, είπαν οι αξιωματούχοι.

«Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ρωσικά στρατεύματα δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις μόνα τους και δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης ή όταν φοβούνται να προχωρήσουν μπροστά, οπότε περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί έρχονται μπροστά για να ηγηθούν στο μέτωπο», είπε ο αξιωματούχος.

Οι δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει επιβραδυνθεί από υλικοτεχνικά προβλήματα, χαμηλό ηθικό και ουκρανική αντίσταση. Συνολικά, 5.000 έως 6.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το Κίεβο τονίζει ότι οι δυνάμεις της έχουν σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει περίπου 500 απώλειες.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM