Πόλεμος στην Ουκρανία - Διπλωματικός «πυρετός»: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικός «πυρετός»: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό «θρίλερ» εν μέσω της 8ης ημέρας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να έχει νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν μεταξύ τους συνομιλία, διάρκειας 90 λεπτών, την τρίτη κατά σειρά επικοινωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε και τον Ουκρανό ομολόγό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι τέλους

Κάποιοι ξένοι ηγέτες προετοιμάζονται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας αλλά η Μόσχα θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι «τέλους» ανέφερε νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Διαβεβαίωσε ωστόσο, ότι η Ρωσία δεν έχει σκέψεις για πυρηνικό πόλεμο.

Χωρίς να προσφέρει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τα σχόλιά του σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, μια εβδομάδα μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, κατηγόρησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρώτο Εβραίο Πρόεδρο της Ουκρανίας, ότι ηγείται «μιας κοινωνίας όπου ανθίζει ο ναζισμός».

Είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην κρίση στην Ουκρανία και ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Ωστόσο είπε ότι ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να διατηρήσει την υπεροχή του και είπε ότι αν και η Ρωσία έχει πολλή καλή θέληση, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν να υπονομεύσει τα συμφέροντά της.

Η Μόσχα δεν θα μπορούσε να αφήσει την Ουκρανία να διατηρήσει τις υποδομές που απειλούν τη Ρωσία, είπε.

«Η σκέψη της πυρηνικής ενέργειας περιστρέφεται συνεχώς στα κεφάλια των δυτικών πολιτικών αλλά όχι στα κεφάλια των Ρώσων», είπε. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους πρόκληση να μας αποδυναμώσει».

Η Ρωσία δεν αισθάνεται πολιτικά απομονωμένη δήλωσε ενώ σημείωσε πως το ερώτημα για το πώς ζει η Ουκρανία θα πρέπει να καθοριστεί από τον λαό της.

Την ίδια ώρα Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν περιοχές αμάχων. Ωστόσο, ο Λαβρόφ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αυστηρές εντολές να χρησιμοποιήσουν όπλα υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψουν στρατιωτικές υποδομές.

Χωρίς να παραθέσει αποδεικτικά στοιχεία, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την προοπτική να χάσουν τον έλεγχο σε αυτά που περιέγραψε ως χημικά και βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη Βρετανία ότι χτίζει στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM